Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание

...
Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз съди държавата заради дискриминация с парите за първа линия

Българският фармацевтичен съюз е завел групов иск против Народното събрание и Министерския съвет, излиза наяве от позиция, изпратена до медиите.

Причината е " дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на опазването на здравето, само че изключително отчетливо бе демонстрирано от страната по времето на пандемията от COVID-19 ".

Оттам допълват, че са първата съсловна организация, която съди страната, само че са принудени на тази стъпка поради твърдото неглижиране от страна на управляващите.
 По 1000 лева от бюджета на аптека, с цел да стане денонощна по време на пандемията, желаят фармацевтите По 1000 лева от бюджета на аптека, с цел да стане денонощна по време на пандемията, желаят фармацевтите
По мотив предлагането на Българския лекарски съюз да има повече денонощни аптеки и в по-малките обитаеми места, Българският фармацевти...

От съюза споделят, че от началото на пандемията страната дава в допълнение заплащане, защитни средства и тласъци за работа на други категории медицински експерти - лекари, дентални лекари, експерти по здравни грижи, само че не и на фармацевтите.

" По необясними аргументи, макар многократните напомняния и мнения на БФС способените държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно заседание не са подхванали никакви дейности за премахване на дискриминационното отнасяне на магистър-фармацевтите ", споделят оттова.

Те акцентират, че магистър-фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари - те са медицински експерти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени.

" Те са най-бързо и директно наличните медицински експерти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински експерти, които всекидневно дават фармацевтични грижи за амбулаторното лекуване на това заболяване. Те са първата линия и при снабдяване на защитни средства и средства за тестване в домашни условия. При прекъсване или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в избрани спешни моменти от страна на лечебните заведения само магистър-фармацевтите в аптеките остават медицинските експерти, които са отсреща ", споделят те и допълват, че нужните средства са надменно по-малки от тези, които над 18 месеца се дават на останалите медицински експерти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР