Българският фармацевтичен съюз (БФС) се обръща към компетентните органи с

...
Българският фармацевтичен съюз (БФС) се обръща към компетентните органи с
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз извади писма и заповед на Ананиев, за да поиска падане на обвинението срещу председателя си

Българският фармацевтичен съюз (БФС) се обръща към способените органи с искане да бъде прекъснато наказателното произвеждане и снето повдигнатото обвиняване за основана подправена паника против ръководителя на Управителния съвет на БФС проф. Асена Стоименова. Това написа в публично писмо на съюза.
Припомняме, че против нея беше повдигнато обвиняване поради всяване на суматоха, само че съдът не ѝ изиска гаранция, както желаеше прокуратурата - с претекст, съгласно отбраната на проф. Стоименова, че съдът не е уверен дали професорът може да носи виновност по по този начин повдигнатото обвиняване.
Сега Фармацевтичният съюз желае рухване на обвиняването, с преднамерено писмо, поради актове на на способените органи и от формалните изказвания на български и интернационалните организации, натоварени с контрола на лекарствоснабдяването, като изброява въпросните актове.
" На 30.04.2020 година министърът на опазването на здравето издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени артикули за лекуване на хронични и общественозначими болести като диабет, шизофрения и онкологични заболявания с претекста, че е постъпила информация за вероятен дефицит и неналичието им на територията на България. Няколко дни преди дадените на 7 април 2020 година изявленията от проф. Стоименова (бел. ред. - поради които ѝ беше повдигнато обвинение), на 1.04.2020 година и на 3.04.2020 година Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е изпратила две писма до министъра на опазването на здравето със описи с лекарствени артикули, за които се показва евентуален дефицит на територията на България заради индустриални аргументи, прекъсване на вноса на територията на Европейския съюз, нараснало търсене и повишен успореден експорт. В актовете на ИАЛ категорично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на избрани артикули и неспособност за пациентите да се снабдят с тези артикули, което съставлява заплаха за здравето им ", написа в писмото на Фармацевтичния съюз.
" В изказвания на представляващите Европейската организация по медикаментите (ЕМА) нeколкократно бе посочено, че страните членки са изправени пред действителна опция и настоящ дефицит на избрани лекарствени артикули, както и че една от аргументите е понижаване на производството в Китай и в Индия. Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните госпожа Стела Кириакиду ясно изрече вероятността от дефицит на лекарствени артикули в държавите-членки на 8 април 2020 година ", написа още в писмото.
Според БФС, всичко това значи, че " е доказан вероятният, а за някои артикули към този момент съществуващият дефицит на лекарствени артикули в България ". " Изказванията на проф. Стоименова са след датата на сформиране на посочените писма и се явяват потвърдени все още на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистинен или подправени. Поради това БФС моли неотложно да се отдръпна повдигнатото обвиняване против проф. Асена Стоименова по отношение на потвърдилата истинността си нейна експертна позиция ", споделят от Фармацевтичния съюз, като ползват към писмото си две писма от Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) до здравния министър Кирил Ананиев с оферти за възбрана на експорт на избрани препарати. Съответно е представена и заповед на Ананиев РД-01-246/30.04.2020 година, която касае възбрана на износа на избрани лекарствени артикули!
" Продължаването на наказателното гонене е безпричинно и би повдигнало въпроси каква е задачата му, както и по каква причина не са повдигнати обвинявания на представители на институциите на Европейски Съюз, на министъра на опазването на здравето и на представители на Изпълнителната организация по медикаментите за сходни думи и идентични по наличие изказвания. БФС показва убеденост, че органите на наказателното произвеждане ще приключат умело в идващите дни този случай ", приключва писмото.
Още: " Проф. Стоименова: Виждам, че живеем в страна, в която професор може да бъде упрекнат за експертно мнение "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР