Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел конференция на високо

...
Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел конференция на високо
Коментари Харесай

Мария Габриел: 170 милиона евро за първите регионални иновационни долини в Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел провежда в Брюксел конференция на високо ниво на тематика „ Партньорства за районни нововъведения в Европа “ . Това оповестиха от Представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България. В конференцията се включиха комисарят по доближаване и реформ и Елиза Ферейра и от Комитета на районите – зам.–председателят Марку Маркула и ръководителят на комисия SEDEC Таня Христова .

 Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: Представителство на Европейска комисия в България

„ Амбицията ни е повече вложения в нововъведенията, гениите и свързването на локалните екосистеми в Европа. От през днешния ден всеки район може да потърси сътрудник и съобщи своята кандидатура, с цел да бъде една от 100-те районни иновационни долини в Европейски Съюз. Това ще се случи на два стадия. Първо, от през днешния ден районите, които имат потребност от сътрудници, могат да подадат своето заявление на особено основана платформа. Задължително изискване за иновационна котловина ще бъде район със мощен потенциал в нововъведенията да работи с подобен, който има потребност да форсира своя. Второ, на 17-ти май, отваряме покана за планове с бюджет от 170 милиона евро за формалното кандидатстване на районите. Сега е моментът всички райони в Европа с сътрудници и стратегически цели да се откроят и бъдат една от 100-те иновационни долини в Европа “ , съобщи Мария Габриел.

 Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: Представителство на Европейска комисия в България

Регионалните иновационни долини ще обменят опит и работят взаимно за осъществяване на междурегионални планове , в това число в региона на дълбоките технологии. Регионите, които аплайват по поканата за планове ще бъдат подкрепени от Европейската комисия в процеса на правене на своите проект за деяние и механизъм за мониторинг. До края на 2023 година експертна група ще прегледа и оцени кандидатурата на всеки район , подал заявление за преобразяване в районна иновационна котловина.

 Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: Представителство на Европейска комисия в България

„ С оповестената през днешния ден покана надграждаме постигнатото досега от районите в основаването на иновационни мрежи, центрове за нововъведения и фондове за финансиране “ , означи Мария Габриел. И добави:

„ Това е основен миг в процеса на основаване на 100 районни иновационни долини в Европа и опция всеки район да разпознава своите преимущества и ги развие посредством новите технологии, нововъведенията и образованието. Заедно можем да създадем „ нововъведения създадени в Европа “, а районите да бъдат мотор за поддръжка на бъдещите софтуерни първенци. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР