Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев беше избран за докладчик на

...
Българският евродепутат
от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев беше избран за докладчик на
Коментари Харесай

Избраха Емил Радев за докладчик на ЕП по регламента за създаването на европейски орган за борба с изпирането на пари 


Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев беше определен за докладчик на Европейския парламент по регламента, препоръчан от Комисията за основаване на Европейски орган за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„ Новата конструкция трябва да преодолее слабостите във връзка с надзора в тази сфера. Към момента в рамките на Европейски Съюз той се прави от държавите-членки, а заради значителните разлики в техните запаси и практики прилаганите ограничения също са с различно качество и резултатност ”, изясни Емил Радев. По думите му новият орган на европейско равнище би трябвало да действа като център на система за контрол, в която са интегрирани съответните национални надзорни органи в региона на битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Европейската комисия предлага профилираният орган да реализира директен контрол и с цел по-добра предварителна защита да взема решения по отношение на някои от най-рисковите трансгранични задължени субекти от финансовия бранш.

„ През последните години станахме очевидци на съществени случаи на изпиране на пари с трансгранични мащаби и огромен публичен отзив. Важно изискване за преодоляването на пропуските в европейската рамка е точно реализирането на директен евронадзор върху субектите, които носят висок риск, обвързван с изпирането на пари и финансирането на тероризма ”, добави Емил Радев. Той подчертава още върху необходимостта новата конструкция да координира националните органи за контрол, но и да ги подкрепя в използването на единната нормативна уредба и покриването на еднакво високи стандарти и методики за оценка на риска. Европейският орган за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма, също така, ще има значима роля за подобряването на обмена на информация и съдействието сред звената за финансово разузнаване.

Припомняме, че основаването на новия орган беше включено дружно с предложение за правилник и инструкция в законодателния пакет от ограничения по отношение на битката с изпирането на пари, иницииран от Европейска комисия в края на юли тази година. 

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР