Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) призова Европейската комисия (ЕК) да

...
Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) призова Европейската комисия (ЕК) да
Коментари Харесай

ЕК да издаде препоръка за спиране на екстрадирането на руски граждани, призова Радан Кънев

Българският евродепутат Радан Кънев ( ЕНП/ДБ) прикани Европейската комисия (ЕК) да издаде ясна рекомендация към страните членки на Европейски Съюз за прекъсване на всички процедури за изгонване на съветски жители от Европейски Съюз към Руската Федерация. Това стана ясно от прессъобщение на Кънев, изпратено до медиите.

Повод за апела е казусът с руснака Алексей Алчин, който живее в България от години и се опълчва намерено на съветската инвазия в Украйна. Москва изиска неговото изгонване, защото съветските управляващи са завели против него дело за укриване на налози.

През август Варненският областен съд излезе с решение, че Алчин би трябвало да бъде екстрадиран, което докара до митинги в България, както и до към президента Румен Радев да даде леговище на Алчин.

"За най-голямо страдание българската прокуратура се подчини на това искане ", написа в прессъобщението, "без да (се вземат предвид) причините на отбраната, че Алчин може да бъде преследван по политически аргументи от Москва ".

Кънев е изпратил писмо с апел до Европейска комисия, което може да бъде подписано от всеки европейски народен представител до 1 септември 2022 година

"Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на индивида, не са нищо повече от празни заявления и всеки съветски жител, участващ в открити антивоенни и опозиционни действия, освен е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, само че е даже застрашен от ефикасна, в случай че не и публично произнесена, смъртна присъда ", написа Кънев в писмото.

"Ето за какво призоваваме Комисията, в качеството си на страж на Договорите, минимум да издаде ясна рекомендация към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по изгонване на жители на Руската федерация, изключително в случаи когато тези жители опонират на режима в Кремъл ", се споделя още в писмото.

Алексей Алчин живее във Варна през последните осем години. Той изрично се опълчи на войната в Украйна и стана прочут, откакто възпламени съветския си паспорт в символ на митинг против дейностите на Кремъл.

на първа инстанция той да бъде върнат в Русия. Той цитира увещание на съветската прокуратура, която отхвърля, че Алчин ще бъде репресиран след екстрадицията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР