Българският енергиен холдинг (БЕХ) за пореден път ще спаси Топлофикация-София,

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) за пореден път ще спаси Топлофикация-София,
Коментари Харесай

БЕХ ще спасят "Топлофикация-София" като изкупят дълга й

Българският енергиен холдинг (БЕХ) за следващ път ще избави " Топлофикация-София ", като изкупи многомилионния дълг на  " Топлофикация-София ", насъбран към " Булгаргаз " или най-малко част от него. Това стана ясно от коментар на Валентин Николов, ръководител на УС на БЕХ, пред Българска национална телевизия. Днес изтича крайният период, даден на столичната топлофикация да заплати задължението си от 131 млн. лв.. До момента обаче общинската компания е превела към газовото сдружение едвам 10 млн. лева

" Сега ние можем да предложим само палиативно решение, т.е. това, което се предложило до момента, а точно дългът на " Топлофикация-София " към " Булгаргаз " в размер на 121 млн. лева да премине към БЕХ ", обяви Валентин Николов.

Шефът на БЕХ обаче подчерта, че не може до безспир холдингът да изкупува задълженията на столичната топлофикация. Николов изрази опасения, че в случай че не бъде позволен генерално казусът с хроничното задължаване на столичната топлофикация, единствено след няколко месеца то ще изпадне в несъстоятелност.

Николов адресира казуса към Столичния общински съвет:  " Имам поради вложенията - Топлофикация за да си извършва уговорките, които е поела, може да се стигне до смяна собствеността и различен да осъществя тези вложения. Това би трябвало да бъде взето на политическо равнище - Министерски съвет, респективно кмет и СОС ".

От " Булгаргаз " предизвестиха, че в случай че дългът не бъде погасен, има заплаха пред газовите доставки за цялата страна. За последните 24 месеца " Булгаргаз " е изпратил над 50 писма до " Топлофикация-София " с искане за погасяване на задълженията. 

От Столичната община упованията са да оповести прецизен проект по какъв начин ще се реши в дълготраен проект казусът.

Оттам обаче трансферираха отговорността на служебното държавно управление. „ Проблемът е, че не беше чут гласът ни за механизъм за отплата. Беше изпусната опцията да се подхващат ограничения за обезщетения на „ Топлофикация ". След като за частния бранш има такива обезщетения, заводът, собственост на всички софиянци, не би трябвало да се дискриминира от Министерския съвет ", съобщи на брифинг през днешния ден ръководителят на СОС Георги Георгиев. 

Георгиев изясни, че всеки месец " Топлофикация-София " изплаща част от дълга си към " Булгаргаз ", като средствата на общинското сдружение отивали само за това и за заплатите на личния състав.

" Булгаргаз " е най-големият лихвар на " Топлофикация ". Десетки милиони се заплащат годишно точно на " Булгаргаз ". От 30 млн. доходи за октомври 20 млн. са платени на " Булгаргаз ", съобщи Георгиев. По думите му " Булгаргаз " образува облагата си значително точно от вноските по дълга на " Топлофикация-София ".

Шефът на СОС предизвести, че занапред ще порастват отговорностите към " Булгаргаз " поради внезапното повишаване на цената на природния газ. " Т.е. в този дълг на " Топлофикация " сега няма нищо изключително, в случай че го сравните с преди две, четири или шест години, отговорностите са били даже повече ", оправда се Георгиев. 

Все отново шефът на СОС увери, че няма опaсност софиянци да останат без парно и до спиране на подаването на газ към „ Топлофикация-София ” от страна на „ Булгаргаз ”. „ Подобно деяние ще провокира нарушаване на енергийната система на страната ", сподели Георгиев и призова шефът на " Булгаргаз " " да прояви повече здрав разсъдък ".

ЗАПАСИ

Въпреки високата цена на синьото гориво на международните пазари и задълженията на столичната топлофикация, от " Булгаргаз " твърдят, че правят всичко належащо, с цел да осигурят запаси от синьо гориво през зимата.  " В момента в газовото вместилище в Чирен има с 15% по-високи количества от предходната година ", сподели Николай Павлов - изпълнителен шеф на Булгаргаз. Според шефа на Булгаргаз, обстановката в страната ще се усъвършенства доста откакто бъде пусната газовата връзка с Гърция и стартираме да доставяме в цялостни количества азерски газ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР