Българският енергиен холдинг (БЕХ) не приема заключенията на Европейската комисия

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) не приема заключенията на Европейската комисия
Коментари Харесай

БЕХ не приема заключенията на ЕК - монопол не е имало

Българският енергиен холдинг (БЕХ) не приема заключенията на Европейската комисия (ЕК), че има корист с господстващо състояние на българския газов пазар. Това написа в прессъобщение на БЕХ по отношение на приемането на Решението на Европейска комисия по Дело АТ.39849, БЕХ Газ, с което Европейска комисия наложи санкция в размер на 77 милиона евро .

От БЕХ пишат, че " сдруженията показват страдание, че Комисията е решила да пристъпи към приемане на Решението , както и налагане на санкция. "

 Дончев: Предложихме десетки разновидности за БЕХ Обновена
Дончев: Предложихме десетки разновидности за БЕХ

Продажба на мажоритарен дял е неприемлива

В известието се акцентира, че би трябвало да се има поради, че " хипотетичното държание " на сдруженията касае интервал надалеч в предишното , който е бил временен за българския енергиен пазар след присъединението на България към Европейския съюз.

Въпреки решението на Европейска комисия, сдруженията не престават да смятат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището постоянно се е осъществявал в сходство с настоящите закони. Също по този начин даването на достъп до румънския директен газопровод в никакъв случай не било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни сдружения. Наред с това, сдруженията смятат, че размерът на санкцията е явно диспропорционален , макар че санкцията на Европейска комисия можеше да е в четворен размер.

" Наложената санкция от 77 068 000 евро , въпреки и явно несъразмерна , все пак e доста под допустимия оптимален размер от 316 800 000 евро (т.е. 10% от оборота на БЕХ за 2014 г.) ", написа в известието.

 Три години преговаряли за понижаване санкцията на 77 млн. евро от Европейска комисия за БЕХ
Три години преговаряли за понижаване санкцията на 77 млн. евро от Европейска комисия за БЕХ

Готви се безотговорно източване на 2 млн. за " Турски поток " през наша територия

" През целия интервал на следствието българската страна оказа цялостно подпомагане на Комисията и постави всички старания за привършване на Делото със съглашение ( " вдишване на задължения " ) по взаимно допустим метод. За страдание Комисията отхвърли предложенията, които включваха обилни отстъпки от българска страна. Изразяваме страдание от това развиване , поради кооперативния метод на Комисията във връзка с други скорошни антитръстови каузи, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа ", пишат от БЕХ.

 Нинова уличи Борисов в неистина - Европейска комисия не е желала приватизация на Обновена
Нинова уличи Борисов в неистина - Европейска комисия не е желала приватизация на " Булгартрансгаз "

Втората неистина на Борисов - че българите няма да заплащат санкцията на БЕХ

Холдингът отбелязва, че Европейска комисия въпреки всичко е отчела част от причините на българската страна във връзка с продължителността на хипотетичното нарушаване, което съгласно решението на Европейска комисия е завършило в самото начало на 2015 година.
Еврокомисарите отчели и че отделянето на дъщерното сдружение от БЕХ като структурна насилствена мярка към този момент не е неотложно.

" Подчертаваме, че в нито един миг от интервала на твърдяното нарушаване не са били наранени ползите на българските консуматори. Цените на природния газ в България са били контролирани от самостоятелен орган - Комисията за енергийно и водно контролиране ( КЕВР ) - по правила, които пазят ползите на потребителите и обществото, и лимитират опциите за ценообразуване от публичния снабдител Булгаргаз ", безапелационни са от БЕХ.

Холдингът и дъщерните му сдружения полагали всички старания за реализация на планове , които водели до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България. Тези старания се оценявали позитивно и се подкрепяли от Европейска комисия.

 Борисов твърди, че не жителите ще заплащат санкцията на БЕХ
Борисов твърди, че не жителите ще заплащат санкцията на БЕХ

Национално изменничество би било приватизацията на " Булгартрансгаз "

Вероятно БЕХ ще апелира решението на Европейска комисия , показват още от холдинга, като ще оспорят както изказванията, по този начин и размера на санкцията. " Въпреки че кардинално заплащането на санкцията е дължимо в период от три месеца от датата на Решението, при положение на обжалване процедурните правила плануват или условно заплащане на санкцията, която предстои на възобновяване при положение на сполучливо обжалване, или даване на поръчителство ", прецизират още от БЕХ.

 Изказването на Борисов е манипулативно, българите ще заплащат за БЕХ
Изказването на Борисов е манипулативно, българите ще заплащат за БЕХ

Според енергийния специалист Васко Начев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР