Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част ...

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част

БЕХ да изкупи дълга на столичното парно

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част от дълга на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ". Това оферира изпълнителният шеф на газовото сдружение Николай Павлов по Българска национална телевизия. Изтече крайният период, даден на столичната топлофикация да заплати задължението си. Тя дължи 131 млн. лв. на газовото сдружение, което предизвести, че ще спре подаването на газ. Според Павлов газовият снабдител е предложил " пожарен вид ", с цел да се взе решение казусът с натрупаните отговорности на " Топлофикация София " за естествен газ. Той напомни, че през декември предходната година дългът на сдружението също беше сведен с над 55 млн. лв. по този метод посредством цесия.

Павлов посочи, че чака да се откри решаване на въпроса със столичната топлофикация, тъй като в противоположен случай са застрашени доставките на газ към всички останали консуматори. Според него е настъпил моментът за взимане на съществени решавания, тъй като систематичното трупане на сходни задължения основава съществен риск за всички абонати на " Булгаргаз ". " Поведението на " Топлофикация София " заплашва доставките на газ за страната ", съобщи той. Павлов уточни, че " Топлофикация София " е най-огромният клиент на " Булгаргаз ", има най-огромно ползване на синьо гориво и надлежно-най-високи сметки. Той изясни, че другите топлофикации в страната макар че също потребяват количества газ, за които си заплащат в точния момент или със напълно леки закъснения.

Столицата няма да остане без парно поради отговорностите на " Топлофикация София ", увери ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и изиска страната да компенсира сдружението по този начин, както се компенсира частният бранш. По думите му няма заплаха от прекъсване на подаването на газ към " Топлофикация " от страна на " Булгаргаз ".

" Булгаргаз " е най-огромният лихвар на " Топлофикация ". Десетки милиони годишно се заплащат рента точно на " Булгаргаз ". Освен това занапред ще порастват отговорностите към тях поради внезапното повишаване на стойността на естествения газ. Тоест в този борч на " Топлофикация " няма нищо изключително за старите срокове. Задълженията са били даже и повече. Така че ще помоля шефа на " Булгаргаз " да изблици повече здрав разсъдък и по-същественото-неговите началници, принципалът в Министерството на енергетиката, неотложно да подхващат дейности, тъй като това не може да не престава. СОС одобри предлагането за компенсации от страната за " Топлофикация ", сподели Георги Георгиев.

Източник: duma.bg