Българският джаз музикант, пианист, композитор и аранжор Милчо Левиев почина

...
Българският джаз музикант, пианист, композитор и аранжор Милчо Левиев почина
Коментари Харесай

Почина джаз музикантът Милчо Левиев

Българският джаз музикант, пианист, композитор и аранжор Милчо Левиев умря на 81 година в Солун след тежко боледуване, заяви уеб сайтът " Площад Славейков ", базирайки се на негови близки.

Джазменът приключва държавната консерватория в София, където негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл, по-късно е диригент на бигбенда на Българското национално радио. От 1963 година до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония.

По концепция на Радой Ралин основава групата " Джаз фокус `65 ", през 1970 година отпътува за Лос Анджелис и остава там до 1977 година. В началото на 80-те години се завръща за малко в България и изнася поредност от концерти.

Преподава в Южнокалифорнийския университет, има майсторски клас в Нов български университет. На студентите си от Нов български университет обича да споделя една индийска алегория: " Животът е една неофициална школа. Всеки ден ви се дава опция да научите най-малко един урок. Ако внимавате. Урокът се повтаря, до момента в който се научи. "

Левиев е повторен притежател на " Грами ", има наградата Dramalogue за най-хубав музикален шеф (1987), почетен лекар е на Парижката и на Лондонската музикална академия. За него различен огромен джазмен - Дон Елис, споделя, че Милчо Левиев е от актуалните гении в джаза. " Той може да каже всичко с пианото ", споделя великият тромпетист още през 1974 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР