Българският червен кръст провежда национално учение за действия при мащабно

...
Българският червен кръст провежда национално учение за действия при мащабно
Коментари Харесай

Учение на БЧК: Как се действа при мащабно бедствие?

Българският червен кръст организира национално обучение за дейности при огромно злополучие. Симулира се разрушително земетресение с 300 починали и над 150 хиляди потърпевши.

Как в такива случаи се координират дейностите на доброволци, отрядите на планинската работа, пожарната и спешното звено на Столичната община.

Разрушена язовирна стена след земетресение, блокирано летище, наводнения и хиляди потърпевши. Идеята е при образованието екипите да координират оптимално добре дейностите си и да тестват реакциите си в действителни условия.

" Екипи, които видяхте за оказване на първа помощ изнасят потърпевши на безвредно разстояние, при нужда за търсене се включва и ПСС ", съобщи Ясен Сливенски, шеф " Мениджмънт на бедствия " БЧК.

Единната избавителна система има за цел да реализира оптималната успеваемост при тежки бедствия. Понякога по-малко, само че добре проведени екипи могат да са по -полезни от стотици, само че недобре проведени доброволци.

Ключова е координацията на дейностите с пожарната, полицията, планинската работа и спешните екипи на столичната община.

" Колкото повече структури са на терен, толкоз повече провокации има, само че по тази причина са ученията, с цел да може да се изчистят неточности ", разяснява Петър Джиларов, доброволец, БЧК.

Разпъването на палатки за хора евакуирани след бедствия се оказа не лека задача за чиновниците на българския червен кръст. Една палатка се разпъва за към 25 минути.

Утре учението в базата на БЧК в село Лозен не престава със симулация на оказване на първа помощ в разрушена от земетресение болница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg