Българският Червен кръст (БЧК) и американското посолство дадоха старт на

...
Българският Червен кръст (БЧК) и американското посолство дадоха старт на
Коментари Харесай

БЧК и US посолството започват голяма инфокампания за COVID-19

Българският Червен кръст ( БЧК ) и американското посолство дадоха старт на осведомителна акция за COVID-19. Тя се превежда под мотото „ Направи го за тези, които обичаш “, която е част от по-мащабната програма „ Дейности в отговор на COVID-19 “ на БЧК , която се финансира от Американската организация за интернационално развиване (USAID) и е подкрепена от Международната Федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).

Предвид усложнената конюнктура с ковид тя бе показана на онлайн конференция, в която се включиха персонално ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров и посланикът на Съединени американски щати у нас Н.Пр. Херо Мустафа. Двамата се сплотиха към мнението, че сега информираността на обществото във връзка с всичко към пандемията е от извънредно огромно значение, с цел да могат хората да работят и живеят съответно по отношение на обстановката и да взимат решения, основани на точна информация от сигурни източници и да не се поддават на подправените вести, които заливат интернет.

„ От една година съм в България и се подготвях много за идването си и работата си тук. Но за такава пандемия не можех да бъда готова “, акцентира дипломат Мустафа. Тя акцентира, че поради пандемията е извънредно значимо да се ускоряват връзките сред България и Съединени американски щати, сред двата народа. В тази връзка дипломатът означи, че Съединени американски щати са почнали да подкрепят България в битката с ковид още през май м.г., когато за страната ни са били отпуснати 500 000 $. Към тази сума би трябвало да се прибави и спомагателният 1 млн. лева, обезпечени от Българския дарителски фонд, USAID, Американската комерсиална камара в България (AmCham) и фондация „ Америка за България “. Сумата бе предоставена на 112 български организации, ангажирани с битката срещу  COVID-19 ”, отбеляза Херо Мустафа. Още 1 млн. лева са били обезпечени в границите на акцията „ Възстановяваме се дружно “, която още веднъж се осъществя в партньорство с фондация „ Америка за България “. Изпълнението j е почнало през ноември м.г. и все още продължава, а главната цел е обезпечаване на медицински консумативи и други сходни артикули за битката с коронавирусната пандемия, стана ясно още от думите на Херо Мустафа.

Новата осведомителна акция „ Направи го за тези, които обичаш “ стартира след утвърдено и извоювано планово предложение и ще се финансира от USAID, обясни координаторът на програмата Деница Баръмова, която е и част от Българският юношески Червен кръст. Тя ще съдържа 4 съставния елемент, каквито действия БЧК към този момент прави в границите на работата си против разпространяването на COVID-19. Първият е даване на хигиенични пакети за хората от уязвими общности у нас плюс провеждането на сесии за хигиенични и превантивни практики с представители на тези общности (хора в социалноуязвими обстановки и наранени от коронакризата, ромски общности, деца в риск и такива от уязвими фамилии, мигранти и търсещи протекция лица, нуждаещи се от психосоциална поддръжка и психически съвещания и др.).

Вторият цели основаването на психическа резистентност у хората поради дългия интервал на пандемията и основаните поради това натоварвания и стрес. В тази връзка БЧК прави национална безвъзмездна гореща линия и народен чат, които да бъдат в помощ на обществото, посредством които да се дават психически съвещания и психична поддръжка.

Трятият съставен елемент е ориентиран към образованието за реакции при спешни обстановки. Целта е обществото да бъде квалифицирано и единствено да може да се провежда при възникването на такива или сходни условия. В рамките на този съставен елемент от програмата се осъществя и огромна осведомителна акция.

Последният четвърти главен съставен елемент на акцията „ Направи го за тези, които обичаш “ включва спомагателна подготовка на БЧК за реакции при рецесии, подготовка на доброволци, основаването на спешен действен център (по което към този момент се работи) и подготовката на организация за подкрепяне с ваучерни и кешови системи при рецесии.

Голяма част от тези действия действително към този момент се извършват от БЧК и сътрудниците на организацията, а със старта на новата акция те ще бъдат продължени и ще доближат до по-голям брой хора, означи Деница Баръмова.

Кампанията се осъществя и в партньорство с Националната мрежа на здравните посредници, държавни институции, локални управляващи и медии, измежду които и Novinite Group.

Тя добави, че новата акция ще продължи до март т.г., а измежду главните й цели е да се сложи акцент върху нуждата и значимостта на противоепидемичните ограничения и тяхното съблюдаване, като редом с това на обществото се даде надеждна информация за ковид. Друг акцент в „ Направи го за тези, които обичаш “ е битката против подправените вести, а задачата на всичко дружно е да провокира персонална и прочувствена реакция у всеки човек в България.

„ Продължаваме в този момент, тъй като обстановката сега го допуска. Мерките би трябвало да се съблюдават, маските би трябвало да се носят вярно, да се дезинфекцираме вярно “, означи още Баръмова. От своя страна ръководителят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов, който също участва на онлайн конференцията, акцентира: „ Това е една жестока пандемия. И в случай че не сме всички дружно, тя ще ни смаже. Мерките все още дават резултат, само че това би трябвало да продължи да е по този начин “.  

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР