Българският бизнес чака средно 53 дни, за да получи забавените

...
Българският бизнес чака средно 53 дни, за да получи забавените
Коментари Харесай

Бизнесът в България чака забавените си плащания по близо 2 месеца

Българският бизнес чака приблизително 53 дни, с цел да получи забавените си заплащания. Дните веселба след падежа са приблизително 18, а тези на отсрочено заплащане – приблизително 35, сочи изследване на EOS за 2018 година Основната причина за забавянето е междуфирмената задължнялост, която продължава да е сериозен проблем у нас.

Оказва се, че 25% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се заплащат със забавяне. Гражданите са по-дисциплинирани от бизнеса – при тях 19% от фактурите се покриват по-късно. „ Профилът на задлъжнелия българин е на млад мъж с висше обучение и заплата към 1000 – 1500 лева, който желае да има всичко незабавно – да вземем за пример най-новите софтуерни джажди, само че в това време не умее да ръководи парите си добре. За страдание доста консуматори у нас към момента имат ниска финансова просветеност “, съобщи Райна Миткова, изпълнителен шеф на EOS в България.

Все отново като цяло трендовете у нас обаче се усъвършенстват – общо 76% от издадените фактури се заплащат в уговорения период, като за година техният брой се е нараснал с 2 на 100. 4% пък се отписват заради неспособност да бъдат събрани. Дадена сума се счита за несъбираема, в случай че не е била събрана в границите на 9 месеца.

В същото време обаче цели 26% от компаниите у нас настояват, че се усещат застрашени от банкрут заради просрочени вземания. Процентът е много висок, като се има поради, че за Източна Европа е 14 на 100. Основните отрицателни последствия са намаляването на облагите, по-високите разноски за лихви и неналичието на ликвидност . За да се оправят с тях, 27% от фирмите лимитират вложенията, а една четвърт редуцират чиновници или пък подвигат цените на своите артикули и услуги.

Българският бизнес разчита доста и на организациите за ръководство на задължения. Страната ни е преди всичко в Източна Европа и на второ в цяла Европа (след Германия) по върнати доходи посредством колекторски компании – 11,1% от оборота на компаниите е бил възобновен с помощта на външни специалисти. Върнатите пари най-често се употребяват за погасяване на отговорности (58%) и основаване на нови работни места (48%).

Според изследването европейските компании като цяло имат по-положителен взор към бъдещето, в сравнение с през миналата година и остават внимателно оптимистични по отношение на забавянето на заплащанията. Във всички изследвани страни понижава броят на фирмите, които чакат утежняване на навиците на заплащане в бъдеще (13% за 2018 година по отношение на 19% за 2017 г.). Българските компании обичайно остават оптимисти, като 32% от тях чакат доста възстановяване в идващите 2 години (срещу 27% приблизително за Източна Европа).

ЕОS Груп е снабдител на финансови услуги, занимаващ се със събиране на вземания, изкупуване на вземания и аутсорсинг на бизнес процеси. Присъства в България от 2002 година насам.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР