Българският автомобилен пазар се оказва доста по-различен от европейския -

...
Българският автомобилен пазар се оказва доста по-различен от европейския -
Коментари Харесай

В ЕС регистрациите на нови дизели намаляват, само в България - не

Българският авто пазар се оказва много по-различен от европейския - в случай че общата наклонност е на понижаване на бензиновите и петролните возила, то у нас регистрациите на коли с такива мотори порастват на годишна база през 2022 година Това демонстрира проучване на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Данните, които за България са предварителни, демонстрират, че през 2022 година у нас са регистрирани 5764 нови дизелови автомобила, което е с 4,9% повече спрямо година по-рано. Нашата страна е и единствената, при която смяната е в посока нагоре - междинното се регистрира понижаване с 19,7% като Чехия е " първенец " с едвам 596 нови дизела и понижение с 61% на годишна база.
 Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени
Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Дизелът господства по бензиностанциите у нас

Подобна е обстановката и с бензиновите коли. Докато новите регистрации приблизително в Европейски Съюз са намалели с 12,8 на 100, у нас те порастват с 18,2% - 21 064 автомобила. Ръст, само че не толкоз огромен, има също в Кипър, Латвия, Португалия и Румъния.

През последното тримесечие на 2022 година се вижда по-голямо търсене на коли с обичайно задвижване в огромна част от страните в Европейски Съюз, като и у нас то е по-голямо от общото за годината.

Зелените други възможности

България демонстрира положителни растежи при регистрациите на нови електрически автомобили и plug-in хибриди, като изключително при колите на батерия данните за 2022 година слагат страната ни в челната тройка на Европа.

Като безспорен брой на регистрациите България се оказва много обратно - електрическите автомобили са малко над 1002 за цяла година, а хибридите (plug-in и не само) като сбит брой са още по-малко - 854.
 Ще има ли дефицит на дизелово гориво на българския пазар след 5-ти февруари?
Ще има ли дефицит на дизелово гориво на българския пазар след 5-ти февруари?

Разрешението да се изнася български артикул към Украйна може докара до това

Въобще няма вписани регистрации в България на нови коли, които да са напълно на пропан-бутан или метан.

Тенденциите в Европа

Бензинът и дизелът към момента задвижват над половината нови коли в Европейски Съюз на годишна база, като прочут растеж през Q4 се вижда на основни пазари като Германия, Франция и Италия, където пък дори се вижда оттегляне на обичайно мощния сегмент на колите, задвижвани напълно на газ.
 Снимка 604673
Източник:

В същото време обаче точно Бундесрепубликата има и най-силен растеж при електрическите автомобили (66,1% повече нови регистрации от октомври до декември и общо близо 200 000 коли) и plug-in хибридите (73,5% ръст). Франция също е с положително показване.
 Рекорд в Румъния: Над 10 000 продадени електрически автомобили през 2022 година
Рекорд за тази наша съседка: Над 10 000 продадени електрически автомобили през 2022 година

Коя е най-продаваната марка?

Затова и последното тримесечие е историческо с това, че записаните през него коли с различно задвижване в Европейски Съюз изпреварват по брой тези на бензин и дизел. За съпоставяне, в България към момента обичайните мотори водят пред електрически и хибриди в съответствие към 13 към 1.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР