Българският алпинист Атанас Скатов мечтае да бъде наложена 100-годишна забрана

...
Българският алпинист Атанас Скатов мечтае да бъде наложена 100-годишна забрана
Коментари Харесай

Атанас Скатов иска 100-годишна забрана на дърводобива в България

Българският планинар Атанас Скатов мечтае да бъде наложена 100-годишна възбрана на дърводобива у нас. Според него това е единственият метод да се възстановят вековните гори в страната ни по натурален метод. За задачата той сътвори група във “Фейсбук” с името “Национална организация за опазване и възобновяване на горите в България”.

“Няма да е елементарен процесът, само че не е и невероятно. Няма да стане незабавно с магическа пръчка, ще мине време. Трябва да се въоръжим с доста самообладание, само че в случай че се захванем всички дружно, ще успеем. След като към този момент е реализирано в други страни, ще го реализираме и в нашата страна. Защото би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да остане природа и вековни гори и за нашите деца и за техните деца също”, написа той.

Според него единственият метод да се пребори дървената мафия по легален ред е смяна на самите закони в България.

“С дърводобива се занимават депутати, министри, кметове, мутри. Дърводобивът в България, би трябвало да знаете че той е легален, законен, с документи, маркиран и така нататък Или най-малко по този начин са ми писали от разнообразни държавни институции, когато съм алармирал за сеч във вековни гори и естествени паркове. Всичката сеч се води “санитарна”. Да, несъмнено, всеки ден срещам единствено над Сливен по 40 ТИР-а с вековни букове. Както и в цялата страна е едно и също. Така че до момента в който не се трансформират законите в България, няма по какъв начин да се борим с дървената мафия по легален ред. Аз персонално имам една огромна фантазия и тя е да се забрани дърводобива в България за интервал от 100 години. Има към този момент такива страни в Европа, които реализираха тази забрана”, добави Скатов.

Това лято Атанас Скатов стана първият български планинар, съумял да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в границите на един сезон. Преодоляването на тези върхове са част от плана му за нанагорнище на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от скотски генезис. До момента той е съумял да стъпи на вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр. Макалу (2016), вр. Лхотце и вр. Еверест (2017), вр. Чо Ойо (2018) и вр. Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 (2019). До завършването на плана остава да изкачат още върховете Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това достижение.Атанас Скатов е №2 в българската ранглиста след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. преди да изчезне предходната пролет при опит да покори Шиша Пангма (8013 м).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР