Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в своите

...
Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в своите
Коментари Харесай

Министър Иванов и министър Лорер представиха нов кредитен продукт за розопреработватели

„ Българските аграрни производители могат да се усещат предпазени в своите бъдещи вложения. Те ще имат поддръжка и при реализацията на плановете си в идващия програмен интервал, като това залагаме още в този момент, преди завършването на Националния стратегически проект “.
Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов при представянето на нов кредитен артикул за розопреработвателите, създаден от Българската банка за развиване (ББР). Участници в събитието бяха и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, и изпълнителните шефове на ББР Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, научи Moreto.net

Министър Иванов уточни още, че в лицето на ББР и Министерството на нововъведенията и растежа, Министерство на земеделието има сериозен сътрудник в реализирането на Националния проект за възобновяване и резистентност, по този начин и на всички интервенции планувани в Стратегическия проект, част от новата ОСП. „ Считаме, че през днешния ден е едно положително начало на партньорство, а новата самодейността ще даде солидна поддръжка на бранша на розопреработвателите “, акцентира още доктор Иванов.

По време на събитието, беше разяснено, че Българската банка за развиване е основала нов артикул с преференциални условия в помощ на дребния и междинния бизнес (МСП). Това става, посредством програмата „ Подкрепа за розопреработване “, която ще даде финансиране за оборотни средства на микро-, дребни и междинни компании от бранша на розопреработването, изправени пред съществени усложнения и намалeна ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лева, като по нея ще бъдат отпускани директни заеми до 1 млн. лв., със период до 3 години, облекчена скица на финансиране и минимални условия за поръчителство, в това число залог на розово масло.

Според представителите на банката, българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на интернационалния пазар, само че в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до струпване на огромни ресурси от скъпия артикул. По тяхна информация, измежду аргументите са конкуренцията на производители от прилежащи страни, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия поради пандемията от COVID-19. Секторът е усложнен и от проинфлационния напън – нарастване на цените на труд, електрическа енергия и торове, считат още от банката.

След изследване на проблемите и потребностите на розопреработвателите в България, ББР ще спомага за спасяването на обичайния за страната ни бизнес, прецизираха още от институцията. Подкрепата на затруднените микро-, дребни и междинни компании е част от обновената тактика на Групата на ББР за интервала 2021-2023 година От банката прецизираха още, че по този начин се утвърждават целите й за по-бързото възобновяване на МСП, ускорение на икономическия напредък и основаването на работни места след рецесията от COVID-19

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР