Българските зърнопроизводители са в много тежко положение – никой не

...
Българските зърнопроизводители са в много тежко положение – никой не
Коментари Харесай

Заради украинското жито, никой не купува нашето

Българските зърнопроизводители са в доста тежко състояние – никой не им купува преди малко ожънатата пшеница поради огромния импорт на украинско зърно, който стартира след съглашението с Русия, реализирано с посредничеството на Турция.

Според зърнопроизводителя Рилка Игнатова Европейски Съюз е разрешила да има безмитен импорт на украинско зърно в това число и слънчоглед, само че когато паднали митата напролет, е ставало дума по-скоро за експорт, който да стигне до Африка и корабите единствено да минават през страни от Европейски Съюз.

Това обаче съгласно нея не е станало и редица страни като Полша, Румъния са имали безмитен импорт, включително и в България.

„ Когато почна войната, цената на хлебната пшеница скочи до 460 лева на звук, тъкмо тогава страната реши че ще изкупи зърното за запаса на над 500 лева, само че до това по този начин и не се стигна. Сега обаче тя пада. Обидно е да чуваме, че сме субсидаджии – дотацията е 30 лева на звук, а директните ни разноски са 342 лева и то без рентата и другите разноски. Себестойността на нашето жито е 480 лева на звук, т.е. ние най-малко на 800-850 лева би трябвало да я продаваме “, уточни тя пред Българска национална телевизия.

Игнатова сподели, че сега тя и доста нейни сътрудници просто задържат житото в складовете, само че това не може да трае постоянно. „ Могат да се развият вредители. Около 40 дни можем да я държим по този начин, само че след това би трябвало да я преместим, което са нови разноски “, сподели тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР