Българските власти успяха да организират адекватно изборния процес, но въпреки

...
Българските власти успяха да организират адекватно изборния процес, но въпреки
Коментари Харесай

За проблеми, свързани с технологията на изборния процес, сигнализират сънародници зад граница

Българските управляващи съумяха да провеждат съответно изборния развой, само че все пак съществуват някои дефицити, които би трябвало да бъдат отстранени – сочи отчет на задача от интернационалните наблюдаващи на изборите у нас от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ), оповестен на 3 октомври .

" Кампанията беше конкурентна, като редица участници съумяха да показват своите разнообразни възгледи по другите тематики. Често обаче тя се организираше с отрицателен звук и бе белязана от взаимни обвинявания сред партиите в корупция или злоупотреби ", се показва още в документа. Актуалността на изборните описи, както и неналичието на функционалности за досегаемост на машините от гласоподаватели с избрани усложнения да гласоподават, също са регистрирани като дефекти, върху които е належащо да се работи.

На фона на тези констатации, не липсваха и други неуредици, които не попречват изборния развой, само че оставят горчив привкус.  Двата сюжета, за които описаха пред Радио България наши сънародници, са от немските градове Меминген и Есен и на пръв взор се случват изцяло законно.

 Маргарита Такач

Маргарита Такач е един от тези изборни доброволци, чието предпочитание да дадат опция на оптимален брой хора да упражнят правото си на глас, ги стимулира да не се стопират пред нищо, до момента в който не го сторят. По независещи от нея здравословни аргументи обаче, тя отдръпва кандидатурата си като член на секционната комисия в Меминген за вота на 2 октомври. Прави го четири дни преди изборния ден – един, по думите ѝ задоволителен период, в който да бъде взето решение за заличаването на името ѝ от листата с членовете на комисията. За своето решение Маргарита уведомява както ЦИК, по този начин и дипломатическото посланичество на България в Мюнхен.

" В моя случай, макар че изпратих молба четири дни по-рано, такова решение по този начин и не беше взето до края на изборния ден, а и след него. Това се случи макар позвъняванията на ръководителя на секционната комисия, както и от страна на МвНР. Беше поеман вербален ангажимент, че промяната ще бъде вписана в идващото решение. Изчакахме до последното решение, което излезе към 18 часа през вчерашния ден. Там също не беше отразена тази смяна. На пръв взор казусът може да наподобява пренебрежимо дребен, тъй като става въпрос за един участник в комисия. Той обаче би трябвало да се преглежда в подтекста на технологията, по която се организират изборите отвън страната. "

По думите ѝ, капацитет за сходни проблеми има на всички избори и може да се случи с всеки член на секционна комисия. Това е видно и от решенията за сходни смени, които ЦИК разгласява на своята интернет страница.

" Моето отдръпване наложи заместващият ме човек да прекара целия ден в секцията, без да може да вземе интензивно присъединяване в изборния развой, защото не беше избран за член на комисията и нямаше право да пипа изборните бумаги – изясни още Маргарита. – Силно се надявам, че този казус се е случил ненарочно и не за да демотивира доброволческите екипи. "

Опитите за подмяна на към този момент препоръчани от доброволците членове на комисиите с хора, посочени от партиите е различен противен за сънародниците ни в чужбина миг, с който се сблъскват постоянно, макар желанието им да проведат един безпроблемен избирателен ден. С сходен сигнал към Радио България се обърна Ивайло Симеонов от град Есен. Той изявява предпочитание да бъде ръководител на една от секциите в града и  мобилизира за попълването ѝ още шест души, както и двама аварийни членове,. Впоследствие излиза наяве, че в утвърждения от ЦИК лист са останали единствено двама от препоръчаните претенденти, като неговото име също липсва.

 Ивайло Симеонов

" Както можете да се досетите, разклащането на организацията беше съществено, защото хората желаят да бъдат потребни на обществото на локално равнище, само че когато не им бъде дадена тази опция поради вмешателство от страна на непознати от квотите на политически партии, това е способно бързо да ги накара да се откажат " – показва Симеонов и добавя:

" Вмешателството на партиите в този развой е ненужно, имайки поради, че огромна част от доброволците, които се занимават с организацията на вота, не са политически обвързани и не желаят да бъдат привличани под шапката на една или друга партия, по какъвто и да било метод. За нас изборните дни са дребен празник, на който имаме опция да се съберем, да осъществим своя цивилен дълг и да се почувстваме по-близо до Родината, въпреки да сме надалеч от нея, давайки опция на наши сънародници от града и покрайнината, да подадат своя глас. "  

В изборния ден не липсваха и други куриозни случи като този, че българи съумяват да гласоподават по-лесно в Букурещ, в сравнение с в Русе, за което описа в репортажа си Владимир Митев, делегат на Радио България за изборния ден в Румъния –

За неспособност да упражнят правото си на глас ни сигнализираха и сънародници в Аржентина – аргументите изясни Иван Цанков в изявление за Радио България – .

Снимки: персонален списък

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР