Българските власти с остра реакция след позицията на Нидерландия да

...
Българските власти с остра реакция след позицията на Нидерландия да
Коментари Харесай

Българските власти с остра реакция след решението на Нидирландия за Шенген

Българските управляващи с остра реакция след позицията на Нидерландия да блокира присъединението на България към Шенген.

Решението беше взето от нидерландското държавно управление през вчерашния ден. Според него Нидерландия ще гласоподава идната седмица срещу приемането на България в Шенген и ще поддържа участието на Румъния и Хърватия. Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на съвещанието им на 8 декември в Брюксел.

" Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм " - разяснява президентът Румен Радев.

Във фейсбук профила си президентът се аргументира с думите, че " неотдавна трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50 Евро ".

Според служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев напъните ни по защита на външната граница на Евросъюза не заслужават неуважение и обиди.

" Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски жители, включително и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, макар засиления миграционен напън 4 пъти по-висок от миналогодишния. В подмяна, вместо европейска взаимност, получаваме неуважение и дискриминация. Цената за участието ни в Шенген, не може да бъде достолепието на българските служители на реда! Не сме подготвени да платим такава цена! ", показва Демерджиев.

Според основния прокурор Иван Гешев няма причина България да не е в Шенген, само че " преекспонирането на проблемите с присъединяване на българи против българи ни пречи. Не пазиме дружно на открито националните ни ползи. "

Срещу решението на Нидерландия се оповестиха и водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР