Българските власти крият местонахождението на задържан украински доброволец, за това

...
Българските власти крият местонахождението на задържан украински доброволец, за това
Коментари Харесай

Властите в България обслужват режима в Беларус, крият местонахождението на задържан украински доброволец

Българските управляващи крият местонахождението на арестуван украински доброволец, за това сигнализират от " За свободна Русия ".

На 1 декември Апелативният съд във Велико Търново реши да остави в ареста украинския жител Дмитро Трофимчук, който може да бъде екстрадиран по искане на беларуския режим.
Съдията от апелативния съд подцени обстоятелството, че Дмитро Трофимчук преди този момент не е осъждан, нито привличан. Дмитро се занимава с доброволческа активност във фондация " Добрi серця, небайдужих ", помагайки на Украйна. Освен това той е татко на три дребни деца и изкарва прехраната на фамилията си като чиновник в интернационална компания. Съответната тъжба до Апелативен съд – град Велико Търново е изпратена от Посолството на Украйна в Република България в границите на отбраната на законните права и ползи на жител на Украйна.

На 2 декември с решение на Апелативен съд – град Велико Търново Трофимчук е изместен в Софийския затвор.
Апелативният съд във Велико Търново крие и не разгласява решението си.
На 19 ноември по искане на Беларус Трофимчук беше арестуван при прекосяване на границата на България (откъм Румъния) на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост.
На 21 ноември Районният съд на град Русе реши да задържи Дмитро, като пренебрегва съществуването на три малолетни деца и тежко болна брачна половинка. Беларус разгласи Дмитро за търсене посредством Интерпол, мотивирайки се с стопански аргументи. След началото на войната, когато той и фамилията му се оказват лишени от жилището си, разрушено от ракетни офанзиви на окупационната съветска войска, те се реалокират в Европейския съюз, където се занимават с доброволческа активност (организиране на помощ за Украйна), като настояванията на беларуските управляващи за екстрадиция са пренебрегнати от всички държави-членки, през които пътува фамилията.
Трябва да се означи, че на 3-4 март 2022 година на съвещание министрите на правораздаването на страните от Европейския съюз единомислещо взеха решение да не преглеждат настояванията на Русия и Беларус за екстрадиция.

Дмитро е жител на Украйна и няма друго поданство.
27 ноември общественно придвижване " За свободна Русия " За Свободна Русия / For Free Russia организира по едно и също време два митинга в София и Варна с искане Трофимчук да не бъде екстрадиран в Беларус, където няма да бъде зачетено правото му на обективен правосъден развой и където животът му ще бъде заплашен, и неотложно да бъде върнат при фамилията и децата си.

По предварителни данни в този момент Трофимчук е настанен в затвор в град Враца до София, където ще остане до понеделник. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР