Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството

...
Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството
Коментари Харесай

Министерството на спорта купи нова апаратура

Българските спортисти към този момент имат опция да употребяват новозакупената от Министерството на младежта и спорта съвременна ултразвукова инсталация за ехокардиографски проучвания в „ Специализираната болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина проф. доктор Димитър Шойлев “.

С нея гратис към този момент бяха направени проучвания на сърцето и опорно-двигателния уред на националните тимове по художествена гимнастика и биатлон, като следва да ги преминат националните  състезатели от всички спортове и участниците в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Паралелно състезателите минават и функционални проучвания в лабораторията на Дирекция " Координация и надзор на спортната подготовка " към ММС.

“Благодарение на министър Красен Кралев и ММС към този момент разполагаме с една съвременна инсталация, която е извънредно значима, с цел да сме в крайник с най-новите условия за диагностиране на сърдечни проблеми при спортистите ”, съобщи изпълнителният шеф на „ СБАЛТОСМ – проф. доктор Димитър Шойлев “ доктор Георги Дамянов.

Световните трендове към този момент са по време на прегледите на спортистите да се прави с изключение на електрокардиограма и ехокардиографско проучване, което е с най-високи диагностични благоприятни условия за разкриване на болести, водещи до неочаквана сърдечна гибел. Такива се вършат да вземем за пример в Италия, където спортната кардиология е най-силно развита и са наложителни за шампионатите под егидата на ФИФА и УЕФА. 

Настоящата Наредба за наложителните профилактични прегледи при спортистите не изисква прекосяването през ехокардиографско проучване. В новия Закон за физическото образование и спорта обаче е планувано правенето на нова разпоредба, с която това ще стане наложително.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР