Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството

...
Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството
Коментари Харесай

Българските спортисти преминават ехокардиографски изследвания с новозакупена модерна апаратура

Българските спортисти към този момент имат опция да употребяват новозакупената от Министерството на младежта и спорта съвременна ултразвукова инсталация за ехокардиографски проучвания в „ Специализираната болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина проф. доктор Димитър Шойлев “.

С нея гратис към този момент бяха направени проучвания на сърцето и опорно-двигателния уред на националните тимове по художествена гимнастика и биатлон, като следва да ги преминат националните състезатели от всички спортове и участниците в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Паралелно състезателите минават и функционални проучвания в лабораторията на Дирекция " Координация и надзор на спортната подготовка " към ММС.

“Благодарение на министър Красен Кралев и ММС към този момент разполагаме с една съвременна инсталация, която е извънредно значима, с цел да сме в крайник с най-новите условия за диагностиране на сърдечни проблеми при спортистите”, съобщи изпълнителният шеф на „ СБАЛТОСМ – проф. доктор Димитър Шойлев “ доктор Георги Дамянов.

Световните трендове към този момент са по време на прегледите на спортистите да се прави с изключение на електрокардиограма и ехокардиографско проучване, което е с най-високи диагностични благоприятни условия за разкриване на болести, водещи до неочаквана сърдечна гибел. Такива се вършат да вземем за пример в Италия, където спортната кардиология е най-силно развита и са наложителни за шампионатите под егидата на ФИФА и УЕФА.

Настоящата Наредба за наложителните профилактични прегледи при спортистите не изисква прекосяването през ехокардиографско проучване. В новия Закон за физическото образование и спорта обаче е планувано правенето на нова разпоредба, с която това ще стане наложително.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР