Българските сабльорки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова записаха

...
Българските сабльорки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова записаха
Коментари Харесай

Сабльорките ни със страхотно представяне на Световната купа в Тбилиси

Българските сабльорки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова записаха мощно показване и приключиха на шесто място отборно в шампионата за Световната купа в Тбилиси. Фехтовачките ни демонстрираха отлична игра измежду дамите от 25 страни от пет континента и към този момент затвърждават мястото си измежду международния хайлайф. Под управлението на националния треньор Ивайло Воденов тимът ни записа впечатляващи победи над одобрени фехтовални народи.

В първия кръг от елиминациите, в срещата за място измежду най-хубавите 16, българките победиха мощния тим на Германия с 45:43. Тук най-хладнокръвно се показа 16-годишната Емма Нейкова, която записа две победи над извънредно мощната Юлика Функе и Леа Крюгер.

В дуела за място в топ осем Йоана, Олга и Емма се постановиха над евентуалните фаворитки от Съединени американски щати с 45:41. В тази намира се развихри Йоана Илиева. Тя излезе против 16-тата в международната класация Елизабет Стоун при резултат 40:32 в интерес на Съединени американски щати, само че записа 13:1 туша в интерес на България и затвори дуела при 45:41.

Последва среща с дамите на Южна Корея, в която сабльорките ни отстъпиха с 35:45 след равностойна игра. По-късно корейките завоюваха първото място в шампионата и потвърдиха, че са един от най-силните тимове в света.

В дуелите за систематизиране на местата от 5-о до 8-о, българките победиха Полша с 45:42. Подобно на отбора на България, тимът на полякините е формиран от млади състезателки, само че те към този момент са одобрени в международния хайлайф при дамите. Въпреки това фехтовачките ни играха решително и самоуверено, и завоюваха с 45:42. Във всички срещи в Тбилиси извънредно усещане направи Олга Храмова. Тя показва равномерна и постоянна игра по време на целия шампионат и по този начин даде убеденост на целия тим. В идващия си дуел против Италия - българките отстъпиха с 23:45.

Българският тим на сабя дами е формиран от млади състезателки – Йоана е на 19 години, а Емма – на 16 години. Още 7-8 отлични фехтовачки, които са в тийнейджърска възраст, се борят за място в отбора ни и занапред ще демонстрират умения в интернационалните надпревари. Всички те играят все по-уверено и гледат към олимпийските игри през 2024 година.

В самостоятелната конкуренция при дамите в Тбилиси Йоана Илиева приключи на 30 място от 165 сабльорки. Възпитаничката на фехтовална академия „ Васил Етрополски “ и европейска шампионка за девойки от 2020 година излезе от групите с три победи и две загуби, а в елиминациите победи Лизка Деркум от Германия с 15:12 и Ли Ражин от Южна Корея с 15:9. В дуела за място измежду най-хубавите 32 Йоана се наложи с 15:7 над Татяна Приходко от Казахстан. В срещата за влизане в топ 16 българката отстъпи на рускинята Светлана Шевелева с 11:15.

Много положително показване записа в надпреварата при мъжете Тодор Стойчев. Той приключи на 41 място от 188 участника, а с играта си даде поръчка за още по-добри класирания. Тодор излезе от групите след отлична игра – с пет победи и една загуба. В елиминациите сабльорът ни се наложи над Карлос Флорез от Испания с 15:12. В дуела за място измежду най-хубавите 64 Тодор победи италианеца Матео Нери с 15:13. В идната си среща българинът отстъпи на Ксанад Гемеши от Италия с 11:15.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР