Българските рибари, задържани в Румъния заради нерегламентиран улов на акула,

...
Българските рибари, задържани в Румъния заради нерегламентиран улов на акула,
Коментари Харесай

Освободените от Румъния рибари: Не сме бракониери, бяхме в европейски териториални води

Българските риболовци, арестувани в Румъния поради нерегламентиран улов на акула, бяха освободени, а шестима от тях се завърнаха късно нощес в България. Тримата капитани и един от риболовците към момента са в северната ни съседка, с цел да участват на запечатването на корабите тази заран.

Българските риболовци бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания. Корабите обаче ще останат на пристанището в Констанца до изясняване на случая. Рибарите обявиха, че не са бракониери и обясниха, че са следвали наредбите на Европейската комисия за лов на риба.

Тези разпореждания им дават право да ловят към днешна дата всички типове риби там, където са били арестувани. До момента не е ясно дали за възбраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била известена българската страна навреме и в случай че да, дали са били известени риболовците.

 ГЕРБ/СДС

Добрин Добрев, риболовец споделя пред Българска национална телевизия: “Ние бяхме в европейски териториални води. Има огромна разлика. Нищо не ни обясниха, просто споделиха изкарвате рибата и броиха. Просто виновността не е наша. Ние не знаем, че има възбрана за акула. ”

Пламен Панайотов, притежател на РК “Ива 1 ”: “Не сме знаели, тъй като в България няма такава възбрана. Ние не излизаме в Румъния с улова да го разтоварваме. Корабите са били на 50-52 благи източно от Констанца. ”

Петя Петрова, брачна половинка на кап. Красимир Петров: “Техните кораби, в случай че заловен с акула, е проблем, тъй като те са румънски кораби и за тях има възбрана, само че ние като сме там и има акула на борда ни, тъй като ние не сме я хванали там, ние сме я хванали тук. Ако има акула на борда ни, не ни прави нарушители. ”

По обед се чака в Балчик да се върнат и капитаните на арестуваните риболовни кораби. Очаква се също по този начин да има и заседание на риболовното съдружие.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР