Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца,

...
Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца,
Коментари Харесай

Капитан на задържан кораб в Румъния: Не знаем в какво сме обвинени

Българските риболовци, чиито кораби остават арестувани в пристанището в Констанца, към момента не знаят в какво са упрекнати. Това изясни пред Красимир Петров, един от капитаните. Разпитите им са траяли през целия ден, само че формираните протоколи са напълно на румънски.

„ Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме юристи. Служебният юрист ми даде най-лошия вид - до 100 000 лева санкция и конфискация на кораба ”.

И различен път е имало стълкновения сред наши и румънски кораби, разяснява още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождението на моряците румънците декларирали, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

Според Петров реакцията на българските институции е била извънредно съответна. Рибарите обаче са поискали оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, тъй като с изявлението си е сподели, че не е подготвена за Европейския съюз.

„ Не може правист, който е учител, да се изрича, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е шеф на ИАРА не е разговаряла с нито един риболовец ".

Адвокатът по морско право Димитър Димитров разяснява, че няма никакви учредения за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, тъй като като страни членки на Европейски Съюз България и Румъния имат еднакъв достъп до водите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР