Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца,

...
Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца,
Коментари Харесай

Един от капитаните на задържаните кораби: Все още не знаем в какво сме обвинени

Българските риболовци, чиито кораби остават арестувани в пристанището в Констанца, към момента не знаят в какво са упрекнати. Това изясни в " Денят стартира " Красимир Петров - един от капитаните.

Разпитите им са траяли през целия ден, само че формираните протоколи са напълно на румънски.

" Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме юристи. Служебният юрист ми даде най-лошия вид - до 100 000 лева санкция и конфискация на кораба.

И различен път е имало стълкновения сред наши и румънски кораби, разяснява още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождението на моряците румънците декларирали, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

" Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, с цел да можем да съществуваме - на мен и сътрудника къщите ни са заложени поради това, всеки месец внасяме по 1000 лева в банката ".

Той разяснява, че реакцията на българските институции този път е била извънредно съответна. Попитан обаче за какво риболовците желаеха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров изясни:

" Тя с нейното изявление сподели, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може правист, който е учител, да се изрича, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е шеф на ИАРА не е разговаряла с нито един риболовец ".

В " Денят стартира " юристът по морско право Димитър Димитров разяснява, че в изнесените до момента данни за акцията по задържането на корабите на никое място не става дума за противозаконен улов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР