Българските производители на зърно могат да бъдат сериозно засегнати от

...
Българските производители на зърно могат да бъдат сериозно засегнати от
Коментари Харесай

Евтин внос от Украйна заплашвал нашите производители на зърно

Българските производители на зърно могат да бъдат съществено наранени от извънредно евтиния импорт от Украйна, предизвести евродепутатът социалист Петър Витанов.

Той приказва на спор в Европейския парламент в Страсбург, отдаден на улеснението на износа на украински зърнени култури.

Подобна е опасността и за производители от Румъния и Полша, добави Витанов. Европа би трябвало да намерения и за тях, до момента в който мисли по какъв начин бързо да освободи над 20 млн. тона зърно, блокирани в Украйна поради войната.

По думите му, в случай че има банкрути на локални производители, Европа ще бъде изправена пред две провокации. Първото е да помогне на Украйна, а второто – на тези производители.

„ Войната на Русия докара до рекордно високи цени на храните. А непрекъснато растящата цена на торовете, силата, както и вътрешната възбрана на Русия за експорт на зърнени култури слагат под риск прехраната на десетки милиони хора, изключително в страните от Северна Африка, които разчитат на импорт на пшеница от Русия и Украйна “, сподели Витанов.

Той настоя, че Европа би трябвало да противодейства по всевъзможен начин на потреблението на храната като оръжие. Европейски Съюз би трябвало да помогне за различните направления на украинското зърно - през Констанца, Балтика, посредством железопътните мрежи или по Дунав.

Трябва обаче да се мисли и за производителите в прилежащите на Украйна страни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР