Българските предприятия започват годината с над 20% годишен ръст на

...
Българските предприятия започват годината с над 20% годишен ръст на
Коментари Харесай

Българският износ започва годината с над 20% ръст

Българските предприятия стартират годината с над 20% годишен растеж на износа си, осъществяван в сянката на към момента висока инфлация. Продадената на открито продукция (в Европейски Съюз и трети страни) през януари доближава 7.7 милиарда лева, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Експортът през първия месец на новата година пораства и по отношение на декември, който бе най-слабия за другояче рекордната 2022 година Номинално размерът на износа през януари е малко под средномесечния за миналата година.

Стойностният размер на изнесените артикули от България за чужбина порастват с 22.8% по отношение на януари 2022 година Ръстът е по-съществен към страните отвън Европейския съюз, за които обаче изнасяме единствено една трета от общия размер на експортираните артикули.



Средно дневно през първия месец на годината България е изнасяла артикули за 248 млн. лева

Добрите резултати идват не толкоз от размерите, колкото от високите цени – към третото тримесечие приблизително експортните цени са с към 30% по-високи по отношение на равнището от миналата година, демонстрира показател на Национален статистически институт.

Ръст на износа се регистрира в няколко сфери. През първия месец на новата година България е експортирала въглища и други минерали, петрол и рафинирани артикули, газ и електрическа енергия към трети страни за малко под половин милиард лв.. Това съставлява годишен растеж от към 25%.

Експортът на машини и съоръжение регистрира растеж от към 100%, т.е. стойностният размер на изнесените артикули в тази сфера се удвоява по отношение на предходния януари до 704 млн. лева

Очакванията са тази година износът да не помни за двуцифрените си растежи поради упованията за криза в част от Европа, която е главният търговски сътрудник на България и за която бива изнасяна 2/3 от експортната продукция. Такава е прогнозата и на централната банка на България, която чака върху свиването на износа да окаже въздействие и възбраната за продажби на нефтопродукти от съветски нефт към страни, разнообразни от Украйна, както и плануваните ремонтни действия във значими за износа предприятия в страната.

Натиск ще пристигна и от към този момент високата база от предходната година и почналото съмнение в посока надолу при цените на някои борсови артикули.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР