Българските полярници от първата група на 27-ата ни антарктическа експедиция

...
Българските полярници от първата група на 27-ата ни антарктическа експедиция
Коментари Харесай

Българската антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън

Българските полярници от първата група на 27-ата ни антарктическа експедиция стигнаха до българската база на остров Ливингстън. Заедно с тях на кораба е и известният плувец Петър Стойчев, който ще взе участие в първото проведено съревнование по плуване в ледените води на Антарктида.

Днес следобяд корабът на OneОcean Expedition хвърли котва в Южния залив на остров Ливингстън. Сравнително спокойното море и неналичието на огромни ледени блокове позволи  дебаркирането на надуваемите лодки с десетимата ни полярници и четиритонния им багаж на брега. Отминалата зима не е била доста сурова и къщите на Българската база не са затрупани от големи преспи сняг,  заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

 
Първата група от тазгодишната ни полярна експедиция отпътува на 9 ноември. Тя се състои от 10 души -  8 души логистичен екип и двама биолози, които ще управляват научни планове, свързани с проучването на морската акватория към българската антарктическа база. По-късно – през декември и януари, ще заминат останалите три групи участници, сред които са и учените, които ще работят по другите планове. Тази година експедицията отпътува с амбициозна научна стратегия от седем плана.   
Преди един час корабът на OneОcean Expedition хвърли котва в Южния залив на о-в Ливингстън. Сравнително спокойното море...
Публикувахте от в  Освен морската екосистема учените ни ще изследват геологията и минералните запаси на Антарктида, придвижването на ледниците, изменението на климата. Преди да пристъпят към работа по научните планове, полярниците ни ще би трябвало да раззимят българската базата. За първи път тази година полярниците ни водят със себе си и щатен готвач, който ще се грижи за дневното меню на екипа. Това е Уляна Яркова, която бе определена с конкурс измежду 37 претенденти. От тях трима души  – Уляна и още двама мъже, се явиха на на практика конкурс, на който трябваше да месят самун и да сготвят пиле с ориз. Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море.

На борда на кораба, с който полярниците ни през днешния ден дойдоха на Антарктида е и известният ни плувец Петър Стойчев. Носителят на рекордните 11 купи по плувен маратон, международен и европейски първенец в открити води  се насочи към следващото си предизвикателство – маратон в ледените води на  Антарктида.  Очаква се решението на капитана, дали пред българския бряг или още пó на юг ще се организира първият плувен маратон в водите на Антарктида.  Това ще е първото проведено съревнование по плуване във водите на ледения континент. Заедно със Стойчев са още 15 плувци от девет страни. В четвъртък те направиха последната си подготовка в Магелановия пролив, като плуваха при температура на водата от 7 градуса по Целзий. Водите на Антарктида са единственото място, където българинът към момента не е плувал. Целта му е да измине един километър, каквато е главната дисциплинираност в леденото плуване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР