Българските патриоти сезираха ВАС за решението на ЦИК за 121

...
Българските патриоти сезираха ВАС за решението на ЦИК за 121
Коментари Харесай

Българските патриоти сезираха ВАС: Решението на ЦИК за 121 секции в Турция нарушава Конституцията и Изборния кодекс

Българските патриоти сезираха Върховен административен съд за решението на ЦИК за 121 секции в Турция, които съгласно тях нарушавали Конституцията и Изборния кодекс. Налице са и в действителност нарушавания, касаещи равнопоставеността на политическите сили, участващи на изборите на 11 юли.

Това са част от юридическите доводи, приложени с конкретика в Жалбата на КП " Българските патриоти - Вътрешна македонска революционна организация, ВОЛЯ И НФСБ ", импортирана посредством ЦИК до Върховния административен съд. Поводът е Решение на ЦИК с №253-НС от 18 юни 2021 година, което дефинира броят на секции, които се разкриват зад граница. Според него в Турция те от 35 стават 121, т.е. съвсем четири пъти повече.

Поради тези безобразия на следващия ден, в 12.00ч., привикваме митинг пред Централната изборна комисия, с цел да покажем, че няма да допуснем един български държавен орган, да погазва жестоко законите на страната в полза на непозната страна, осведомят Българските патриоти.

" Призоваваме всички почтени и родолюбиви български жители да изразят своята позиция и да ни поддържат. България не е турски вилает. България е суверенна еднонационална страна!

Ние Българските патриоти, неведнъж сме заявявали изрично, че казусът със секциите в Турция касае освен бъдещото ръководство на страната, което непосредствено ще бъде предадено в ръцете на Движение за права и свободи и диктатора Ердоган, само че е и въпрос, касаещ националната ни сигурност. Всеизвестен е фактът, че изборния развой там се провежда и организира не от българските, а от турските управляващи. С четирикратното завишаване на опцията за гласоподаване за етническата турска партия, каквато и нейният водач към този момент публично удостовери, че е Движение за права и свободи, посредством визитата си и изявлението си, че Турция е неговата татковина, действително към този момент в действителност е застрашен освен политическият живот в България. Тук става въпрос за нарушение на материалния закон, каквото е погазването от страна на ЦИК на член 15, вр. с член 14 от ИК, в които има ясни правила по какъв начин и по какви критерии се разкриват секции зад граница, както и на член 3, където са изброени правилата, въз основа на които се организират всички типове избори в България ", разясняват Българските патриоти.

Ето и част от претекстовете им:

Решението е постановено при изключително основни нарушавания на член 15 от Изборния кодекс (нарушение на материалния закон):

Според член 15 ИК " Когато броят на гласоподавателите по член 14 е повече от 500, се образуват толкоз изборни секции, колкото пъти цифрата 500 се съдържа в броя на гласоподавателите. При съществуване на излишък може да се образува спомагателна секция. "

Видно от наименованието на член 15, тази норма планува условия за формиране на нови секции. Преценката следва да се основе на броя на секциите от предходните избори от същия тип. В случая нуждата от нови секции следва да се реши по отношение на броя на секциите за парламентарните избори, извършени на 4 април 2021 година Броят им тогава е избран с решение № 2212-НС от 12.03.2021 година, което прилагаме като доказателство към жалбата.

Сравнени, двата документа демонстрират, че ЦИК е определила броя на секциите в Р. Турция за идните парламентарни избори без да съобрази и приложи правилото на член 15 ИК.

Обжалваното решение опонира на задачата на закона.

- В член 3 ИК са дефинирани правилата, въз основа на които се създават всички типове избори в Република България:

- всеобщото, равно и директно изборно право с скрито гласуване;

- обезпечаване свободно изложение на волята на избирателите;

- реализиране на гласуването персонално от гласоподавателя в осъществяване на гражданския му дълг.

- На 4 юни ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, съпроводен от членове на управлението на партията, взе участие в среща с президента на Република Турция Реджеп Ердоган, която се организира в столицата на Р. Турция.

Делегацията на Движение за права и свободи се среща и с ръководителя на турския парламент Мустафа Шентоп, пред който господин Карадайъ декларира: " Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата татковина. Останахме там след Османската империя и нашата борба е в отбрана на нашата турска еднаквост, в отбрана на нашите език, вяра и традиции ".

Първо. Партия, записана в България по българското законодателство, се употребява с персоналната поддръжка на главата на турската страна. Казано другояче, партията Движение за права и свободи пази ползите не на българските жители, а е директен инструмент за влияние от страна на турската страна.

Второ. Председателят на партията Движение за права и свободи намерено декларира, че пазят не българския народен интерес, а турската си еднаквост, турския език, мюсюлманската вяра и турските традиции. Така декларираната от ръководителя на Движение за права и свободи цел е в директно несъгласие с член 11, алинея 3 и 4, член 13, алинея 4, член 37, алинея 2 от Конституцията на Република България.

В оспорваното Решение № 253-НС от 18 юни 2021 година, ЦИК дефинира, че са налице съображения за нецелесъобразност за формиране на изборни секции в няколко страни, всред които Ирак, Сирия, Палестина и други. В своите претекстове, ЦИК акцентира, че това е обосновано от ситуацията на политическа рецесия и неустановеност, подбудени от разнообразни военни дейности. Република Турция е втората страна с най-вече секции отвън страната. Както е известно, Република Турция към момента е в режим на изключително състояние след потвърдено недемократичния режим на държавно ръководство, което се наложи там.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР