Българските общини ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране на

...
Българските общини ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране на
Коментари Харесай

Общините с достъп до безвъзмездни 8.2 млн. евро за улично осветление

Българските общини ще могат да аплайват за безплатно финансиране на планове за замяна и рационализация на уличното им осветлени с енергоефективно, оповестиха от Министерството на енергетиката във вторник. Предвидени са 8.2 млн. евро по програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност ", финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Бюджетът на всеки обособен план може да бъде от 200 хиляди до 600 хиляди евро. Няма условие за съфинансиране от страна на претендентите, а техни сътрудници могат да са български компании и такива от страните донори на програмата, както и интернационалните организации.

Крайният период за подаване на планови оферти е до 5 март 2020 година Най-късно до 23 януари 2020 година претендентите би трябвало да внесат в Агенцията за стабилно енергийно развиване своите енергийни обследвания за утвърждение. Кандидатстването се прави напълно по електронен път в системата ИСУН.

От енергийното министерство показват, че енергийната успеваемост съставлява и ще остане приоритет за страната в дълготраен проект като част от напъните за понижаване на енергийното ползване и на зависимостта от импорт на енергийни запаси. Предизвикателствата, свързани с климатичните промени и европейското екологично законодателство, също слагат на дневен ред нуждата от осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост, допълват от ведомството.

По различен план, финансиран от програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ", Агенцията за стабилно енергийно развиване ще изследва опциите за потребление на хидроенергийния капацитет в съществуващите системи за водоснабдяване и за повишение капацитета на дребни Водноелектрическа централа във водоснабдителните системи. Проектът е на стойност 684.5 хиляди лева, напълно покрити от безвъзмездната финансова помощ по програмата. Партньор по плана е Дирекцията за водни запаси и сила към Министерството на петрола и енергетиката на Кралство Норвегия, допълниха от българското ведомство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР