Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани в Румъния по

...
Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани в Румъния по
Коментари Харесай

Освободените от Румъния български моряци - категорични, че не са бракониерствали

Българските моряци от трите риболовни кораба, арестувани в Румъния по съмнение за бракониерство, са на независимост.

Развръзката пристигна късно нощес след разпити на капитаните.

Те последни напуснаха плавателните съдове, които остават запечатани на пристанището в Констанца.

Това е станало, откакто е завършил разпитът на неговия капитан, оповестява посланикът на България в Румъния Радко Влайков

Три дни след след задържането шестима от моряците се прибраха късно нощес в Балчик - живи и здрави, само че изтощени. Те са безапелационни, че не са бракониерствали.

" Бяхме за калкан. Па едно време се появи катерът, стопираха ни. Казаха ни да поемем курс към Констанца.  Оставихме корабите на пристанището. Конфискуваха рибата “, разяснява Димитър Великов – член на екипажа.  

Корабите бяха арестувани в четвъртък в Румъния

И капитаните отхвърлят улов отвън разпоредбите.

„ По техните закони откриха, че имаме улов на калкан и акула и споделиха, че акулата е непозволено хваната, тъй като те имали възбрана. Ние по европейски регламенти, по които се  водим, знаем че нямаме възбрана, а имаме квота на акулата “, разяснява Красимир Петров - капитан на транспортен съд " Вени ".

" Забраната е само използвана единствено за румънските риболовни кораби, би трябвало да стане ясно “, съобщи Емил Милев - ръководител на рибарско съдружие " Черноморски изгрев ".

Моряците се върнаха с искане към Агенцията по риболовство и аквакултури.

Корабите са откарани в Констанца

" В момента желаеме оставката на шефа на ИАРА,  който се изрича некадърно по медиите и щом е толкоз некомпетен. няма работа там. Некомпетентно изкаване е, че сме бракониери и сме риболували в румънски води ", уточни Красимир Петров.

Директорът на организацията отговори, че няма да подаде оставка. И изясни, че нашите инспектори, взели участие в инспекцията, са се пробвали да спомагат на риболовците.

„ Ако съм била разбрана погрешно, се оправдавам на риболовците, ще окажем цялостно подпомагане, за това, което се е случило, с каквото можем, ще им помогнем ", разяснява доцент доктор Ваня Стаматова - шеф на ИАРА – Бургас.

Няма формален документ от румънските управляващи за повода за задържането на корабите, сподели след среща с риболовците заместник-министърат на земеделието Георги Събев.

" Ние не сме и сигурни дали е законово това задържане, защото българските риболовни кораби са осъществявали лов на риба в акавтория, която се води общностна на целия Европейски Съюз и те имат право да реализират лов на риба на разнообразни ресурси. "

Утре всички заинтересовани  страни ще се срещнат в земеделското министерство.

По тематиката работиха Петромира Кирчева и Лора Стаматис.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР