Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани на пристанището в

...
Българските моряци от трите риболовни кораба, задържани на пристанището в
Коментари Харесай

Председателят на Сдружение на риболовците: Няма европейска забрана за акула


Българските моряци от трите риболовни кораба, арестувани на пристанището в Констанца поради подозрение за бракониерство, са освободени.

Три дни откакто плавателните съдове бяха арестувани в Румъния, късно нощес шестима от моряците се прибраха в Балчик. Живи и здрави, само че изтощени. Категорични са, че не са бракониерствали.

" Целият проблем е, че румънците си измислят техни румънски закони. Те си имат възбрана за акула, до момента в който при нас е позволено. Ние бяхме в европейски териториални води, а не в румънски ", съобщи един от моряците на единия транспортен съд Добрин Добрев.

„ Бяхме за калкан. По едно време се появи катерът, стопираха ни. Казаха ни да поемем курс към Констанца. Оставихме корабите на пристанището. Конфискуваха рибата “, добави морякът Димитър Величков.

И капитаните отхвърлят улов отвън разпоредбите, защото са били в европейски води.

„ Ние се водим по българско, по европейско законодателство. Знаем по правилник, че има квота за акулата, ние не знам за забрани “, съобщи капитанът на един от корабите Красимир Петров.

Все още не е ясно каква ще е ориста на арестуваните кораби, които остават на пристанището в Констанца. Страховете са, че в случай че съдовете не бъдат освободени, 10 фамилии губят препитанието си.

" Забраната е само използвана единствено за румънските риболовни кораби, би трябвало да стане ясно. Националното законодателство е използвано единствено за техните риболовни кораби. Не съществува европейска възбрана за акула ", изясни ръководителят на Сдружение на рибарите Емил Милев.

Рибарите настoяват за оставката на шефа на ИАРА, защото по думите им организацията не ги е защитила. Твърденията им са, че са били на 50 морски благи, което не е румънски води.

Пред bTV шефът на ИАРА доцент Ваня Стаматова разяснява, че това е гледната точка на риболовците. Относно желаната оставка, съобщи, че желае първо да се запознае с отчета на инспекторите. Това се чака да стане на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР