Българските лозари излизат на национален протест в неделя на 7.11.2022

...
Българските лозари излизат на национален протест в неделя на 7.11.2022
Коментари Харесай

Лозарите се вдигат на протест, катастрофалното законодателст...

Българските лозари излизат на народен митинг в неделя на 7.11.2022 година Това оповестиха от „ Национално съдружие на българските лозари “ в известие до медиите.

Членове на сдружението от цялата страна ще изразят посредством митинг своето неодобрение от несъответстващата и непрозрачна политика на Министерство на земеделието. Мероприятието ще се състои на 07.11.2022 година (понеделник) пред МЗм и ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч.

Участие в митинга ще вземат към 500 лозари.

Целта на мероприятието е гледище към ръководещите в лицето на МЗм и Народно събрание да извърнат внимание на лозарския бранш у нас, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали. Причините за митинга са доста, само че най-важните от тях са:

- неналичието на каквато и да е бистрота и систематичност в работата на МЗм – няма методология, няма настоящи софтуерни карти, ограниченията се пишат от служители без никаква връзка с сектора, вследствие на което непрестанно се търпят финансови наказания от Брюксел и усвоените средства не водят до реализиране на дефинираните цели. На тематичните работни групи решенията се взимат авансово от МЗм, а браншът се кани проформа;

- отсъствието на политики и цялостна визия за оцеляването и развиването на българското лозарство – работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сюжет, а програмата най-много е да се приключи годината с минимална загуба;

- пагубно законодателство – съществуващият ЗВСН /Закон за виното и спиртните напитки/ не е нотифициран от Европейска комисия, а това е наложително, защото съдържа механически регламенти, не дава отговор на потребностите на сектора, няма признат устав за осъществяването му, настрана от години се чака внасянето от МЗм в Народно събрание на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация би трябвало да дава отговор, с цел да е национална, до чийто план по този начин и нямаме достъп, въпреки да го поискахме, само че не ни се предостави;

- неналичието на отбрана от страна на страната на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос;

- нежеланието на МЗм да издейства на лозарството статут на предпочитан бранш години наред;

- връщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи съществена виновност за положението на сектора.

" Отново припомняме, че България е последна в Европейски Съюз по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в Европейски Съюз дотациите доближават 200-300 евро/декар годишно. Това слага българските лозари в извънредно неконкурентно състояние, имайки поради един от главните правила на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули и услуги ", споделят от Сдружението на лозарите.

В качеството ни на най-голямата браншова организация в лозарския бранш у нас, имаме отговорността и задължението да пазиме ползите на нашите членове и всеки лозар в страната, допълват оттова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР