Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за

...
Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов: Обмисля се категоризация на сечищата

„ Българските лесовъди ще отговорят на повишеното търсене на дърва за огрев за популацията при стабилно стопанисване на горите “. Това сподели заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на среща в м. Беглика, Държавно горско стопанство Родопи.

Заместник-министърът акцентира, че не би трябвало да се позволява организацията за обезпечаването на дърва за огрев и лесовъдската гилдия да бъдат използвани за политически цели.

На срещата, проведена от шефа на Южноцентралното държавно дружество, участваха и шефове на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения, представители на дърводобивни и дървопреработвателни компании.

Бизнесът сложи редица въпроси, по които търси подпомагане от държавното дружество и Министерството на земеделието, в това число сходните цени за рандеман на дървесина и за положителните, и за неприятните обекти. Инж. Валентин Чамбов отговори, че министерството обмисля да реши въпроса с категоризация на сечищата.

Дърводобивните компании изчезват заради невъзможността за машинизация и осъвременяване на добива поради ниски и нерентабилни интензивности на сечите, и недостатъци при образуването на обектите с териториално отдалечени насаждения, споделиха преработвателите от района, които избират да закупуват материал от горски склад, без да вземат участие в добивния развой. Местните компании споделиха, че в последните две години с проблематичен пазар нито един обект, извоюван по реда за „ локални търговци “, не е преустановен. Инж. Чамбов предизвести, че следва стопанствата да завишат контрола върху спазването на условието закупената по този ред дървесина да остава на територията на общината.

Директорите на горските стопанства означиха неравнопоставеността на нормативната уредба във връзка с ограничавания дял за рандеман на дървесина със лични служащи до 25% от общия годишен размер, против неналичието на сходно ограничаване за ловните стопанства. Повечето от тях дават на лични служащи единствено отказани и прекъснати обекти, както и обекти за рандеман на дърва за огрев за персонални потребности. За първа година работим със лични служащи, показа и. д. шефът на ДГС Селище, инж. Ахмед Кисьовски, и това е работещо, когато няма интерес от компаниите.

За поддържката на горските пътища шефът на предприятието осведоми, че някои стопанства като Борино и Чепино имат лични булдозери, в този момент се закупуват и за други поделения. Провалените на два пъти процедури за пътищата е забавило осъществяването им. „ Директорите на стопанствата не са ограничавани в разноските за ремонт на пътища “, посочи той.

Заместник-министърът означи, че стопанствата се пробват да подвигат последователно и непрекъснато цената за добива, само че при състезанията цените се смъкват фрапантно. В отговор на настояването на компаниите да бъдат върнати рекомендациите за комерсиална известност за присъединяване в търговете, инж. Чамбов посочи, че при издаването на рекомендации е налице субективизъм и все по-актуална става концепцията за категоризация на компаниите по справедливи индикатори – брой обезпечени служащи, размери добита/преработена дървесина, оборот/внесени налози.

Той се ангажира с намирането на бързи административни решения по съответните проблеми в кратковременен проект, и едвам в случай че това е неприложимо – ще се мисли за подобаващи нормативни промени. Подобни тематики бяха коментирани и на извършена през предходния ден среща с компании от община Ракитово, които упорстват да бъде преразгледан и административно контролиран оптималният дял на търговете по реда за локални търговци с предмет на активност в общини Ракитово, Батак и Велинград, съгласно броя и размера на модифицираната дървесина от всяка компания, записана на територията на тези три общини.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР