Българските фирми бележат рекорден ръст на износа от 56% само

...
Българските фирми бележат рекорден ръст на износа от 56% само
Коментари Харесай

Български фирми с износ за за 101 млн. лв.

Българските компании бележат рекорден растеж на износа от 56% единствено за 1 година
Реализираният експорт от български компании в европейската мрежа на Lidl през 2022 година доближи рекордните 101 млн. лева Над 160  разнообразни продукта на 40 родни компании са достигнали пазарите на 28 европейски страни с помощта на партньорството с Лидл България.

„ В изпълнената с провокации за всички ни 2022 година отбелязахме незабравим растеж от над 56% в експортния оборот на българските ни сътрудници. За нас този триумф е подобаващ комплимент както за българските компании, по този начин и за нашия екип. Съвместната ни работа е учредена на доверие и професионализъм, вследствие на които всяка година означаваме резистентен растеж “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.
-->
Основният модел, посредством който български компании изнасят в европейската комерсиална мрежа на Lidl, е посредством личните марки на веригата, които към този момент са познати на другите пазари. Така българският производител получава достъп до добре създаден пазар, без да се постанова да влага в спомагателни маркетингови разноски за разпространение на марката.

Сред най-хубавите образци на това сполучливо партньорство е българската компания „ MJ Daries “, които за една година са утроили експортния си оборот. През 2021 година те са изнасяли един артикул – сирене за грил за Ирландия и Англия. През 2022 година с изключение на грил сирене, те към този момент изнасят под лични марки на Lidl артикули като каймак, лабне, сирене Бурманлъ и сирене Тел за ориенталските седмици в 9 страни, а неотдавна оферират и овче сирене в Полша и Финландия.

СуиKo ЕООД е друга българска компания, която за една година съумява да усили експортния си оборот близо девет пъти до над 2,5 млн. лева Компанията изнася съществени храни като ориз, фасул и леща в Сърбия и Румъния.

Успешен експорт осъществя и Старт 2005 ЕООД, които създават малини. Те започват експорта си в мрежата на Lidl през 2021 година с еднократна акция и през 2022 година към този момент изнасят малини в Румъния за съвсем 260 хиляди лева

За календарната 2022 година водещ като оборот е големият румънски пазар с 32,24%. От целия експорт. Сред топ 5 страните се подреждат още Германия, където износът доближава 18,6 млн. лева,  Гърция с 18 млн. лева, Унгария с над 11 млн. лева оборот и Сърбия с 6,6 млн. лева осъществен оборот за 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР