Българските фенове на футбола се отучиха да ходят на мач

...
Българските фенове на футбола се отучиха да ходят на мач
Коментари Харесай

Има страна, където шампионатът по футбол е само седмица

Българските почитатели на футбола се отучиха да вървят на мач на стадиона. Не се отучиха обаче да мрънкат, че обичаната игра у нас е под всякаква рецензия, и да пустосват стадионите, които наподобяват на руините в Сирия. Родният ентусиаст явно не помни, че единствено преди десетилетие пълнеше трибуните и гледаше по какъв начин играчите се борят с топката на сходства на картофени ниви след дълбока есенна оран. Сега най-малко терените на стадионите в Първа лига се пооправиха, а съвсем на всеки стадион има осветяване. Нашият почитател обаче се прицели по-високо и съпоставя футбола у нас с този от Европа, тъй като съвсем всеки ден по тв приемника има опция да гледа дуели от елитните шампионати на Стария континент или пък Шампионската лига и Лига Европа.
Ние, европейците, сме привикнали да гледаме футбол през съвсем цялата година. Свикнали сме да гледаме мачове всеки уикенд, интернационалните мачове през седмица във вторник и сряда, разнообразни дуели за националните купи и така нататък, а през лятото - европейско или международно състезание. Като цяло са много къси интервалите, в които в действителност няма футбол за гледане. Не по този начин стоят обаче нещата в Гренландия, като тамошният шампионат е прочут като най-краткия в света и продължава едвам една седмица!
Ето и малко повече детайлности.
Както всички знаем, Гренландия е най-големият остров в света. Над 80% от територията му е покрита с безконечен лед, като той е най-близката земя до Северния полюс. Гренландия е най-рядко обитаемата страна в света, като едвам 56 000 души я населяват. Дори гербът <210> съставлява бяла мечка на наследник декор! Около 76% от популацията са ескимоси, 20% са датчани (чието притежание е островът), а останалите са американци, канадци и така нататък Може би най-ненормалното нещо на света е в тези сурови условия да има футбол, само че, О, ИЗНЕНАДА! Да, има футбол!
Не единствено че има футбол, а и локалното състезание (по-известно като Кока-Кола гренландска лига) е учредено през далечната 1954-та! Само за информация -Бундеслигата е учредена в познатия <210> тип през 1963-та! Въпреки това локалните футболни запалянковци срещат редица компликации при организацията и провеждането на шампионата.
Както към този момент казахме, едвам 20% от територията на страната е обитаема, макар че площта <210> е колкото тези на Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Швейцария и Белгия комбинирани. Останалите 80% са сковани от хладилник, който е вторият максимален в света след този в Антарктида. Освен това релефът е хълмисто-планински, което значи, че липсват равнините, където да бъдат направени футболни стадиони. Само няколко сорта треви виреят при такива условия, което пък в допълнение затруднява развъждането им и поддържането във тип и положение, подобаващи за футболен дуел. Да не приказваме пък, че в 9 от 12 месеца тези терени са покрити с двуметрова снежна завивка! Дистанциите сред „ огромните “ градове също са необикновено големи, което затруднява напредването, като даже и през лятото си е рисковано да потеглиш на странствуване на хиляди километри за някакъв си футболен дуел.
Въпреки тези ужасяващи условия, играта пленява сърцата на хората, като близо 10% от популацията играе футбол професионално (доколкото може да се каже, че в Гренландия има професионален футбол). Доскоро мачовете се играеха на стадиони от пясък и трошляк, което пък значи повече работа за лекарските щабове и кондиционните треньори на тимовете. Счупените носове, строшените крайници и ръце са нещо всекидневно и даже предстоящо във всеки мач. За да „ смекчат “ малко изискванията, играчите поливат щедро терена с вода преди началото на мача, с цел да могат най-малко да управляват топката. И въпреки всичко шоуто е обезпечено, тъй като никой в никакъв случай не знае дали кълбото ще се приземи обикновено, или ще отскочи от някоя бабуна и ще излезе в тъч. А за вратарите забавата е още по-голяма. Те носят по няколко ката облекла, с цел да могат да се приземяват безвредно върху твърдата земя. И въпреки всичко след всеки мач задачите им тела са в синини и повърхностни рани.
За шанс на всички фенове на футбола на ледения остров, неотдавна Гренландия реши, че желае да става член на ФИФА. За това взаимно с Датската футболна асоциация, локалното управление на Гренландския съюз на игрите с топка (тяхната версия на БФС) стартира да построява изкуствени стадиони. Планът е бил да има издигнати шест стадиони до 2021-ва, само че действително темповете са много по-бързи и на този стадий към този момент има приключени 12 такива.
В шампионата взимат присъединяване 10 тима. За тези 10 места се конкурират 40 отбора от целия остров, като играят районни квалификации. Районите са Северна Гренландия, Централна Гренландия, Южна Гренландия и Диско Залив. Квалификациите се организират през юли, а финалния кръг е през август. Десетте тима се разделят на две групи от по пет тима, като се играе всеки против всеки по веднъж. Арена на цялата крайна част на шампионата е един стадион, който приема по два мача дневно. Първите два тима от всяка група се класират за полуфиналите. Останалите 3 тима от всяка група мерят сили с останалите 3 от другата група. Тоест, петият от група 1 играе против петия от група 2 в спор за деветото място в крайното класиране. Четвъртият от група 1 играе против четвъртия от група 2 в спор за седмото място и така нататък Загубилите полуфиналите играят за трето място, а спечелилите играят в огромния край. Цялата тази ангария се развива в границите на 7 дни, в които всеки тим изиграва по най-малко 5 мача. Резултати от вида 3:5, 1:13, 0:10 и така нататък са постоянно срещани.
Шампион за 2018 година е тимът на В-67 Нуук, който се подвизава в столицата на Гренландия - Нуук. Те побеждават на финала състава на Нагдлунгуак-48 с 2:0. В-67 Нуук е и най-доминантният отбор в историята на гренландския футбол с цели 13 трофеи. Втори в тази ранглиста е победеният Нагдлунгуак-48 с 10, а трети е тимът на Кисавиарсук-33 с 8. Като цяло не знаем какви са тези цифри след имената на тимовете, само че допускаме, че може би е нещо като междинната температура на града, от който идват.
Сега към 5000 играчи ще би трябвало да изчакат още близо 7 месеца, с цел да възобновят разногласието за купата на Гренландия. Все още не се знае по кое време тъкмо ще стартират квалификациите за финалния шампионат, само че едно е несъмнено - до момента в който пристигна време за това, всички в Гренландия към този момент са се приготвили за тежката зима, а температурите на открито към този момент са от порядъка на -5 до -17 градуса…
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР