Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха

...
Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха
Коментари Харесай

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха швейцарския бизнес за търговия със артикули на съветската VTB Bank PJSC (дружество, чийто капитал е разграничен на прехвърляеми акции с идентична стойност), като по този начин още веднъж отварят пътя пред компанията, заяви Bloomberg.

Придобиването на този бизнес от семейство Велчеви идва, откакто глобите след нашествието на Русия в Украйна затрудниха звеното на VTB Bank да обработва заплащания или да наема юридическо посланичество, това последното означва най-общо опция за " защита ", посредством юристи, в съда.

В известието се отбелязва, че двамата Велчеви преди този момент са работили надлежно (Милен и Георги) в Merrill Lynch и Morgan Stanley. По-късно Милен Велчев стана министър на финансите в държавното управление на Симеон Сакскобурготски, а по-късно пое представителството за България на капиталовото звено VTB Capital.

Милен Велчев е отказал да разкрие изискванията по договорката, само че е показал, че компанията ще оперира под ново име и с преразглеждане на взиманите решения.

През март 2022 година стана известно, че европейското звено на VTB Bank Europe е оповестено за продажба, откакто сдружението майка, банка VTB Bank, влезе в санкционните описи на Европейски Съюз - една от най-големите банки в Русия, в която страната е най-големият акционер. Също през март пък Съединени американски щати постановиха наказания на 10 членове на Управителния съвет на VTB Bank. По-късно - през август с.г., Белгия замрази активи на стойност 50,5 милиарда евро, принадлежащи на хора, компании и други юридически лица, на които са наложени финансови наказания след съветското настъпление в Украйна, измежду които точно VTB Bank.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР