Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова

...
Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова
Коментари Харесай

Експерт: Скъпите биопродукти не са българските, а вносните

Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това съобщи Албена Симеонова от Асоциация „ Биопродукти “.

По думите ѝ, някои от сертифициращите организации нямат задоволителен потенциал и инспектори, а имат много фермери, които би трябвало да следят: „ И очевидно някъде се получава деформиране. Доста хора се стараят да заобиколят този надзор. Това, което се случва при нас е, че някъде в действителност се получава занижен надзор. “

" Да се каже обаче, че целият бранш е килнат и, виждате ли, биопроизводителите са мошеници, това е извънредно обидно и за бранша, и за хората, които към този момент от ден на ден избират да си купят биопродукти и в действителност внимават какво слагаме на трапезата си ", разяснява Симеонова пред БНР. " Във всяко стадо има и такива, които вършат бели. И при биопроизводителите е същото, само че в останалите сектори е още по-сериозно “, добави тя.

16 са сертифициращите организации у нас, които дават отговор за 7 хиляди биопроизводители. За съпоставяне във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са единствено три.

Симеонова посъветва при подозрения потребителите да алармират за инспекция дали даден артикул е био, за какъвто е разгласен. Това може да стане в Българската организация по сигурност на храните или до Дирекция " Биологично земеделие ", което може да се случи и онлайн. Според Симеонова, Агенцията управлява доста съществено бранша. Ако се установи нарушаване, може да се отнеме документа на съответния биопроизводител, както и да бъде глобен сертифициращият орган, който е разрешил даден артикул да се назова био.

Скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай, уточни Албена Симеонова, като показа усещанията си от огромните търговски вериги. Тя счита, че неналичието на български биопродукти на профилираните щандове в хипермаркетите е проблем, върху който институциите би трябвало да се съсредоточат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР