Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция

...
Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция
Коментари Харесай

Критична ситуация с българската мисия край антарктическия остров Ливингстън

" Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция не можаха да слязат на българската база на остров Ливигстън поради доста мощното неспокойствие и ледохода на самия български плаж ". Това заяви за Българска телеграфна агенция проф. Христо Пимпирев - шеф на Българския антарктически институт, който е и началник на българските антарктически експедиции на Ледения континент.

" В първата група на експедицията ни са 15 антарктици, като 7 от тях са съумели, скачайки във водата до кръста, да слязат на брега, където са били въз основата, отворили са я и са се готвели да чакат и другите 8 участници от групата. Но капитанът на кораба и адмиралтейството от пристанищен град в Чили са решили, че групата не може да се раздира. Изпратени са били лодки и те са прибрали тези 7 български антарктици, и корабът е оставил 15-те наши полярници на прилежащия остров Кинг Джордж. На него има седем антарктически бази на разнообразни страни и с огромна дипломация успяхме да осигурим заслон на нашите полярници в уругвайската база на остров Кинг Джордж ", описа проф. Христо Пимпирев, който не е измежду първата група от участниците в българската антарктическа експедиция.

" Друг транспортен съд, с багажа на нашите полярници, ще тръгне евентуално от Пунта Аренас на 18 декември и се чака на 20-21 декември да е на остров Кинг Джордж, с цел да вземе българските антарктици и да ги закара на остров Ливингстън. При най-хубаво стичане на събитията българските антарктици ще могат да посрещнат Бъдни вечер и Коледа на българската полярна база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън. Това ще е забавяне с най-малко 10 дни, което се надявам да не наруши доста програмата на българската антарктическа експедиция ", сподели проф. Христо Пимпирев.

А другояче българските антарктици се радват на горещо гостолюбие в уруграйската база. Едно осъществяване на родопска музика завоюва сърцата на уругвайските полярници, съобщи Българска национална телевизия. Заради гайдата на Марчо от Чепеларе, един от строителите в групата, уругвайците сложиха българското знаме на най-почетното място в базата си. Той изясни, че и двата кораба, с които българските атрарктици ще бъдат превозени до остров Ливингстън, са чилийски.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР