Българските 15-годишни ученици са на по-ниско от средното за страните

...
Българските 15-годишни ученици са на по-ниско от средното за страните
Коментари Харесай

Изследването PISA 2018: Какво знаят и могат 15-годишните ученици в България

Българските 15-годишни възпитаници са на по-ниско от междинното за страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) равнище по четене, математика и естествени науки, като при науките спадът при представянето е един от най-големите измежду всички участващи в проучването.

Това е систематизиран извод от дилемите за установяване на функционалната просветеност при решение на проблеми в програмата за интернационално оценяване на 15-годишни възпитаници PISA 2018. Проучването се прави на всеки три години и прави оценка степента, в която младежите са придобили основни познания и умения, значими за пълноценното им присъединяване в актуалното общество. Изследването е създадено от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), а резултатите бяха оповестени през днешния ден от представители на организацията. По-късно през днешния ден се чака българското Министерство на образованието и науката да разяснява достиженията на българските възпитаници.

Изследването и е извършено измежду 600 хил възпитаници от 79 страни. В България участниците са били 5 294 от 199 учебни заведения. (Тук можете да видите някои от тестванията.)

Оценката се концентрира върху уменията в четенето, математиката, естествените науки и финансовата просветеност.

Четенето, математиката и науките

Българските възпитаници означават по-ниско от междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз равнище по четене, математика и естествени науки (в графиката е маркирано в точки).

По четене. В България 53% от деветокласниците са малко над най-ниското равнище в четенето (при приблизително равнище в Организацията за икономическо сътрудничество и раз 77%). Като най-малко тези възпитаници могат да посочат главната концепция в текст с умерена дължина, да намерят информация, която се основава на комплицирани критерии и да дефинират задачата и формата на текстовете, когато това е категорично указано.

По математика. Около 56% от 15-годишните възпитаници в България са на минимално равнище и по математика (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 76%). Като най-малко тези възпитаници могат, без директни указания, да показват математически елементарна обстановката (например да сравнят дистанцията сред два различни маршрута или да обмислен цени от една валута в друга). Делът на 15-годишните, които са достигнали минималните равнища на притежаване по математика варира в необятни граници - от 98% в Пекин, Шанхай, Джансу и Джъдзян (Китай), до 2% в Замбия. Средно в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз 76% от 15-годишните възпитаници покриват минималните равнища по математика.

В България 4% от деветокласниците са се класирали на високо равнище по математика (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз са 11%). С най-голям % са азиатските страни: Джансу и Джъдзян (Китай) - 44%, Сингапур - 37%, Хонконг (Китай) - 29%, Макао (Китай) - 28%, Тайван - 23% и Корея - 21%. Такива възпитаници могат да моделират математически комплицирани обстановки, както и да избират, съпоставят и правят оценка подобаващи тактики за решение на проблеми и справяне с тях.

По естествени науки. Около 53% от деветокласниците в България имат ниско равнище на знания и по науките (средното равнище в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 78%). Като най-малко тези възпитаници могат да разпознаят вярното пояснение за познати научни феномени и да употребяват тези познания, с цел да открият въз основа на данните, които имат, дали даден извод е годен. В България едвам 2% от учениците са посочили най-хубави познания по естествените науки (при приблизително равнище в Организацията за икономическо сътрудничество и раз 7%). Те могат креативен и сами да ползват своите знания в науката при най-различни обстановки, в това число и непознати.

Тенденции в представянето по четене, математика и науките

В България за 2018 година се следи спад в представянето на 15-годишните възпитаници и в трите измервани области. В четенето междинното показване остава относително устойчиво и без прогрес през целия интервал на присъединяване на България в PISA (2001-2018). В математиката успеваемостта се усъвършенства сред 2006 година и 2015 година, само че през 2018 година внезапно пада под равнището от 2012 година

 Графиката демонстрира междинните оценки на успеваемостта на учениците. Синята линия демонстрира междинното показване в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Червената пунктирана линия - междинните стойности за България през годините, а черната линия обрисува наклонността за България.
Графиката демонстрира междинните оценки на успеваемостта на учениците. Синята линия демонстрира междинното показване в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Червената пунктирана линия - междинните стойности за България през годините, а черната линия обрисува наклонността за България.

В науките представянето на деветокласниците през 2018 година също пада под равнището от 2012 и 2015 година Този спад е един от най-големите следени през този къс интервал измежду всички участващи в проучването PISA страни, се отбелязва в отчета.

Където всички възпитаници могат да съумеят

Според социално-икономическия статус. В България по-заможните възпитаници са по-добри по четене от учениците в неравностойно състояние. Разликата сред резултатите на двете групи - 106 точки, е по-висока от междинната за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз (която е 89 точки). Около 6% от учениците с по-висок социално-икономически статус България и 0% от студентите в неравностойно състояние са изкарали най-високи резултати в четенето. Средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз 17% от заможните и 3% от неравностойните получават най-високи резултати в четенето.

Около 6% от 15-годишните в неравностойно състояние в България са съумели да реализират резултати в най-високите 25% от общите оценки по четене. Средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз 11% от студентите в неравностойно състояние са се класирали измежду най-хубавите участници в четенето в своите страни.

В България възпитаници и с ниски, и с високи резултати, по-често са ученици на едни и същи учебни заведения за разлика от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Сегрегация в учебно заведение и дефицит на материали и личен състав. Директорите на учебните заведения в България регистрират по-малко дефицит на личен състав и образователни материали от междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Няма основна разлика в дефицита на личен състав сред така наречен елитни и учебни заведения в неравностойно състояние.

Според шефовете на учебните заведения в България 97% от учителите в елитните и 90% от учителите
в неелитните учебни заведения са " изцяло сертифицирани " (разликата не е статистически значима). Много възпитаници, изключително измежду тези, които учат в неелитни гимназии, имат по-ниски упоритости от колкото би се очаквало, като се вземат поради университетските им достижения, демонстрират резултатите. В България всеки трети от неелитна гимназия с високи резултати и по-малко от един от десетима положителни възпитаници от елитна гимназия не чака да приключи висше обучение.

Сравнение по пол. Във всички страни, взели участие в PISA 2018, девойките изкарват доста по-високи резултати от момчетата по четене - приблизително с 30 точки. В България тази разлика е още по-голяма - 40 точки, само че по-ниска от разликата, измерена през 2009 година, когато е била 61 точки, като представянето на момчетата остава същото, а на девойките понижава през интервала.

В България девойките реализират сходни с резултатите на момчетата по математика. В всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз момчетата са с по-високи резултати от девойки с пет точки. Средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз девойките леко превъзхождат момчетата в представянето си по естествени науки с две точки, до момента в който в България девойките надминават момчетата с 15 точки.

Сред учениците с високи резултати по математика или просвета, едно от седем момчета в България чака да
работи като инженер или академик на 30-годишна възраст, до момента в който при девойките е всяко девето. Тази разликата не е статистически значима, означават откривателите. Почти всяко четвърто момиче с високи резултати чака да работи специалност, обвързвана със опазването на здравето, до момента в който при момчетата е всеки седми. Около 17% от момчетата и 3% от девойките в България чакат да работят в ИТ бранша.

Какво е учебното заведение за учениците

Обстановката в учебно заведение. В България 34% от учениците се оплакват от тормоз най-малко няколко пъти месечно. Средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 23%. В същото време 73% от 15-годишните в България и 88% от тези,
приблизително в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, поддържат да се оказва помощ на възпитаници, които не могат да се защитят.

Общо 31% от студентите в България (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 26%) оповестяват, че при всички или множеството часове по предмет, учителят би трябвало да чака дълго време, до момента в който студентите се успокоят. В България тези, които са показали това, са изкарали приблизително 19 точки по четене, спрямо тези, които са споделили, че това в никакъв случай не се случва или се случва единствено в някои от часовете.

Средно в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз 21% от учениците са пропуснали образователен ден и 48% са закъснявали за учебно заведение в интервала от две седмици преди теста PISA. В България 44% от учениците са пропуснали ден и 57% са пристигнали със забавяне през този интервал. В множеството страни възпитаници, които по-често биват унизени в учебно заведение, по-често отсъстват от учебно заведение, до момента в който деца, които правят оценка учебното заведение, имат по-добра дисциплинираност там и получават по-голяма прочувствена поддръжката от родителите си, отсъстват по-рядко.

Климатът в учебно заведение. Общо 71% от учениците в България (средното равнище за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 74%) считат, че техният преподавател обича да преподава. В множеството страни, в това число България, децата изкарват по-високи резултати по четене, в случай че счита учителя си за по-ентусиазиран, изключително в случай че учениците са споделили, че учителят се интересуват от предмета си.

В България 43% от учениците споделят, че съучениците им си оказват помощ (средното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 62%), до момента в който 47% оповестяват, че се конкурират между тях (средното равнище на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 50%). Около 27% от 15-годишните възпитаници в България (средното за ОИСРе 16%) заявяват, че се усещат самотни в учебно заведение.

Учениците - за живота и образованието си

Общо 65% от студентите (средното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 67%) споделят, че са удовлетворени от живота си (става дума за възпитаници, които са заявили сред 7 и 10 точки по десетобалната канара за задоволеност от живота, отбелязва изследването).

87% от деветокласниците в България декларират, че от време на време или постоянно се усещат щастливи и към 8% - че постоянно се усещат тъжни. Общо 84% са съгласни, че нормално могат да намерят излаз от сложни обстановки (точно толкоз - 84%, е междинното за ОИСР) и 54% настояват, че когато се провалят в нещо, се тревожат за това какво другите мислят за тях (средното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 56%). Почти във всяка просветителна система, в това число и българската, девойките имат по-голям боязън от неуспех от момчетата и тази разлика е изключително осезаема при възпитаници с по-висок триумф.

Ключови детайли на PISA2018

Съдържанието. Проучването PISA 2018 се концентрира върху четенето, като математика и науките са по-слабо наранени области за оценка. Изследването също по този начин включва оценка на финансовата просветеност на младежите. Резултатите за финансова просветеност ще излязат през 2020 година

Учениците. Около 600 хил възпитаници са взели участие в теста, те показват общо 32 млн. 15-годишни в учебни заведения от 79-те участващи страни. В България 5 294 възпитаници от 199 учебни заведения са попълнили анкетата. Те показват 47 851-те 15-годишни български възпитаници.

Оценката. Тестовете са направени онлайн, като попълването на анкетата лишава общо два часа. Част от въпросите са претендирали независим отговор, а други - избор от няколко вероятни отговора. В рамките на 35 минути учениците дават отговор и на въпроси за себе си - свързани с тяхната визия, вярвания, отзиви, домове, учебните заведения им и опита, обвързван с ученето. Директорите на учебните заведения също са попълнили въпросник, касаещ учебното ръководство и организация, както и образователната среда.

Някои страни са популяризирали и спомагателни въпросници, с цел да получат повече информация.В 19 от страните е имало въпросник за учители, който ги разпитва за тях самите и техните практики на преподаване. В 17 страни въпросник е раздаден и на родителите, питайки ги за техните визии и присъединяване в учебното заведение и образованието на детето им.

Държавите също могли да разпространят три други незадължителни въпросници за учениците. 52 страни са попитали учениците за техните компютърни умения, 32 страни - за упованията на учениците за по-нататъшно им обучение и 9 страни са попитали за благосъстоянието на учениците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР