Български ученици завоюваха призови места на международните олимпиади по химия

...
Български ученици завоюваха призови места на международните олимпиади по химия
Коментари Харесай

Български ученици с медали от международни олимпиади по химия и по природни науки

Български възпитаници завоюваха призови места на интернационалните олимпиади по химия и по естествени науки, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Българският народен тим по химия завоюва един златен и два сребърни медала на 53-то издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург. България взе участие за 15-и път в надпреварата, а отборът се състои от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.

Златен орден получи Камен Петров, възпитаник от XII клас на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) " Акад. Л. Чакалов ", гр. София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски " и Евгени Стателов от XII клас на Езикова гимназия " Пловдив ". В тима взе участие още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ " Акад. Л. Чакалов ". Ръководители на тима бяха доцент доктор Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова.

Състезателната стратегия на Менделеевската олимпиада тази година включва два теоретични и един на практика кръг. На първия научен кръг участниците работят върху 8 задания от разнообразни области на химията. На втория научен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 обособени области на химията - неорганична, органична и аналитична химия, физикохимия и химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задания. Всеки участник си избира задача от съответната област и работи върху нея. Третият кръг и на практика и включва синтез - превръщане конфигурацията алфа-аминокиселина и количественото ѝ установяване посредством титриметрия. Максималната оценка, която участниците могат да получат, е 230 точки.

Медали завоюваха и българските възпитаници, взели участие в XVII олимпиада по естествени науки на Европейския съюз EUSO, която се организира в Алмада, Португалия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР