Български учени, заедно с техни колеги от Германия, Великобритания и

...
Български учени, заедно с техни колеги от Германия, Великобритания и
Коментари Харесай

Български учени с пробив в борбата с рака

Български учени, дружно с техни сътрудници от Германия, Англия и Съединени американски щати, реализираха теоретичен пробив. В последните 7 години те са създали проучване, което може да повлияе на лекуването на ракови болести. Международният екип разкрива динамичността на 70 белтъци, участващи в поправката на ДНК.

През целия живот на индивида ДНК непрестанно претърпява увреждания поради всевъзможни външни и вътрешни фактори. Тези повреди в генома водят до разновидности, геномна неустойчивост и развиването на ракови болести. Самият човешки организъм има механизъм за ремонт на развалената ДНК. Това се прави от голям брой протеини, които се провеждат в избрани пътища за корекция, проведени в пространството и във времето.

Резултатите от проучването могат да повлияят на процеса на лекуване на ракови болести. Това не значи, че е намерено лекуване на рака, изясни пред Дарик доцент Стойно Стойнев от институт по молекулярна биология към Българска академия на науките.

„ Ние поставихме тази задача, с цел да може колкото се може повече белтъци, които вземат участие в поправката на ДНК, да кажем какъв брой бързо отиват, в какъв ред и по кое време се отстраняват. Това е, което ние успяхме да създадем “, сподели доцент Стойнев.

Екипът е съумял да изследва 70 основни белтъци, участващи в поправката на ДНК.

„ Това, което значи е, че едно лекарство, което се допуска, че има антираков резултат, може да се види доста по-точно по какъв начин повлиява на всеки един от тези 70 белтъка и това към този момент дава доста по-точна визия какво тъкмо прави това вещество, по-точно механизмът на деяние, дали може да има възможни странични резултати при лекуването и вероятно като се знае това, хората, които дизайнват такива медикаменти, могат да го създадат по-добро или да го насочат към това да се лекува даден тип рак “, добави Стойнев.

Досега беше неразбираемо по какъв начин работят тези протеини по другите пътища за ремонт при комплицирани увреждания на ДНК. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР