Български учен прави плантации за коледни елхи. Това е най-ефективният

...
Български учен прави плантации за коледни елхи. Това е най-ефективният
Коментари Харесай

Български учен прави плантации за коледни елхи

Български академик прави плантации за коледни елхи. Това е най-ефективният метод за опазване на скъпите генетични запаси на елементарната ела, разяснява пред Българска телеграфна агенция доцент доктор Величко Гагов - дълготраен учител по " Горска генетика и селекция " в Лесотехническия университет в София.

По думите му се касае за промишлено произвеждане, с което не се нарушава салдото на природата.

" Десетки години за коледни елхи бяха отсичани стотици хиляди хубави млади ели в естествените им популации. Подобна процедура затруднява естественото протичане на възобновяването в тях и последователно води до изгубване на един от най-бързорастящите, хубав дървесен тип, постоянен фактор в живота на горските екосистеми ", разяснява специалистът.

Ученият е селектирал най-хубавите елови дървета в България

Доц. Гагов е селектирал над 400 елови дървета в България. Той е основал първата семепроизводствена градина за ела у нас, ситуирана върху 450 дка в Държавното ловно стопанство " Шерба " в Източна Стара планина. Ученият проучвал дърветата, като залагал потомствени опити в разсадници и в опитни култури на разнообразни места в страната, планините Рила, Пирин, Родопите и Странджа. Той допълнил изследванията и с изоензимен разбор на всички селекционирани дървета и ДНК разбор на най-ценните ат тях.

С защитите 25 елитни фиданки доцент Гагов направил семепроизводствена градина от второ ходило, гарантираща приемането на семена с висока генетична стойност. Експертът съумял да преодолее забавеното с възрастта залагане на шишарчици - един от най-сериозните проблеми при сходни градини. Опитът си българският академик предал в Германия, където в провинция Рейнланд-Пфалц сложил началото на две семепроизводствени градини за ела.

Освен от ели, коледни елхи се добиват и от смърч, само че по качество те отстъпват на еловите растения и изключително на тези от " кавказката " ела, твърди специалистът. По думите му растежът на фиданките от този тип е по-бавен, короните са по-плътни, гъсто облистени, което прави кавказката ела " кралица " на коледните елхи. Специалисти дефинират растящата в Кавказ ела като най-красива и най-скъпа на пазара. Тя обаче не вирее в България, съгласно експерти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР