"Български пощи" поемат от 1 март разпространяването на печатните издания,

...
"Български пощи" поемат от 1 март разпространяването на печатните издания,
Коментари Харесай

Български пощи поема разпространението на вестници след затварянето на Лафка

"Български пощи " поемат от 1 март разпространението на печатните издания, заяви транспортният министър Росен Желязков.

По думите му се чака в резултат на практическата активност на „ Български пощи “ да бъде генерирана загуба на годишна основа. Изключително любопитният миг е, че в действителност издателите заплащат 20% Данък добавена стойност на страната, когато изпращат изданията си по реповете. Едва след месец или два според от периодиката, те получават средства и то единствено от осъществената продукция, т.е. излиза, че не страната подкрепя издателите, а те подкрепят хазната.

"Ние ще изследваме деликатно каква е ножицата, която ще се отвори сред приходите и разноските. Наясно сме, че такава ще има и страната е подготвена да поеме този недостиг под формата на компенсиране на услуга от общ стопански интерес. Европейската процедура и европейските правила са, че услуга от общ стопански интерес може да бъде обезщетена тогава, когато даването на една услуга не може да бъде осъществено при нормалните пазарни условия или може да бъде мощно изкривена при нормалните пазарни условия. Тази отплата, която ще бъде предоставена на „ Български пощи “ от държавния по бюджет по смисъла на Закона за обществените предприятия, ще се явява форма на подкрепяне на издателската активност, тъй като ще разреши процентът, който издателите дават на „ Български пощи “ като отстъпка за превоз и дистрибуция, да бъде понижен. В момента се договарят параметрите и се подписват контракти сред „ Български пощи “ и издателите и „ Български пощи “ и крайните точки на продажба “, изясни министърът.

Веригата павилиони "Лафка " публично удостовери, че приключва оперативната си активност. На уеб страницата на компанията е поместено известието от управлението на "Лафка маркет ", в което се твърди, че сдружението разполага с задоволително финансов запас, с цел да погаси своите отговорности в най-кратки периоди.

"Влезлите в действие на 21.02.2020 година нови рестриктивни законови ограничавания в региона на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до забележителен спад на продажбите в комерсиалната мрежа на "Lafka “ и до практическа неспособност за естественото действие на сдружението ", прецизират от управата на свързаната с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски верига.

Основната активност на павилионите бе също продажба на цигари, алкохол, захарни произведения и печатни издания. По неофициална информация близо 50% от приходите й обаче идваха от продажбата на "талончетата на шанса ".

"Лафка " има над 1000 лични магазина и още към 800 на франчайз в страната.

Желязков се обърна към кметовете на обитаеми места да спомагат за разполагането на нови обекти за разпространяване на печатни издания на атрактивни места.

"Кметовете на общини би трябвало да провеждат правенето на схеми за разполагането на краткотрайни или други нови обекти, където би могло да има търсенето на печатни издания. Ще работим с тях за информация за атрактивността на такива местоположения “, добави министърът. Ясно е обаче, че част от обектите на "Лафка " са й предоставени от кметовете. Сега те би трябвало да си ги изискат назад. В последна сметка определянето на клетви за продажба на печатни издания няма да е ангажимент на "Български пощи ". Те вършат единствено превоз и дистрибуция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР