Български кооперации успешно подбиват цената на детските дрехи на нашия

...
Български кооперации успешно подбиват цената на детските дрехи на нашия
Коментари Харесай

Конкуренция: Родни ТПК подбиват цената на китайските дрехи

Български кооперации сполучливо подбиват цената на детските облекла на нашия пазар. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Съюза на ТПК Стилян Баласопулов. По думите му, нашите артикули са и с по-високо качество, оповестява "Монитор ".

Той добави, че по-голямата част от работещите сега у нас трудово-производителни кооперации се занимават с шиене не конфекция, текстил и одеяла.

„ На този отрасъл се падат над една трета от всички. Изработващите фешън конфекция за възрастни работят главно по поръчки на непознати компании на ишлеме за компании от Италия, Германия и Франция. Основен проблем в тези случаи е стремежът на възложителите да подписват контракти на допустимо най-ниските цени “, разясни Баласопулов.

Според него, с цел да се понижи тази взаимозависимост, стремежът е да се търсят способи за независимо излизане на пазара, което би дало повече независимост на работата, само че в тази ситуация има потребност от по-големи оборотни средства. В тази връзка съюзът от няколко години със средства от еврофондовете е учредил личен клъстър в региона на конфекцията.

„ Той работи в съдействие с два университета и има задача да раздвижи наличието на пазара на кооперациите. Висшите образователни заведения оказват помощ в мениджмънта, а също и в основаването на нови модели. Клъстърът подкрепя и контактите с чужбина. Основно имаме положителни контакти с кооперации от Италия. В клъстъра 12 от участващите ТПК са за хора с увреждания.

Председателят на Съюза на ТПК отечете още, че сега кооперациите са 212 със 7800 членове. 12-13% от тях са индустриални сдружения за хора с увреждания. „ Броят постоянно е бил отражение на развиването на страната. След рецесията от 2008 година някои стопираха работа “, разясни той.

„ Кооперациите са структурите с най-успешни обществени функционалности и са в основата на обществената стопанска система, тъй като се ръководят на правилата на непринудено участие и взаимопомощ “, напомни той в тази връзка.

Демографската рецесия е различен главен проблем на производителните кооперации. На доста места като в Северозападна България, а също и в региона на Ямбол няма хора и ТПК стопират активността си. Повече работещи кооперации има в областите Велико Търново, Бургас и Благоевград. Най-старата и към момента работеща е „ Балкан “ в Габрово “, разясни Баласопулов.

Според него са нужни законодателни промени, които да дадат действителни благоприятни условия държавни и общински поръчки да бъдат изпълнявани с преимущество от ТПК на хора с увреждания. По думите, му в Закона за кооперациите има някои пунктове, които са пожелателни и това спъва работата в тази тенденция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР