Български и гръцки футболни фенове скърбят за загубата на Тоско

...
Български и гръцки футболни фенове скърбят за загубата на Тоско
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Кварталът на агитките

Български и гръцки футболни почитатели скърбят за загубата на Тоско Бозаджийски. 28-годишният българин умря след набези от гръцки ултраси и следващ удар от автомобил.

Футболните тимове на „ Арис “ и ПАОК са най-големите в Солун. Съперничеството им е с повече от 90-годишна история, взело десетки жертви. Агитките на двата тима се считат за едни от най-агресивните в цяла Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ние сме родени като почитатели на ПАОК. ПАОК е всичко! Това е най-великият тим “, твърди Йоргус, последовател на ПАОК.

Янис, последовател на „ Арис “, счита, че неговият тим е най-хубавият.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Арис “ сме по-добрите. Ние сме в непрекъсната битка с ПАОК. Съперничеството ни е именито, даже фанатично, води до конфликти, които постоянно приключват с потърпевши почитатели “, признава той.

Д-р Диамандис Мастродянакис, учител по социология на футболните агитки, изяснява, че даже и да няма мач сред „ Арис “ и ПАОК, в случай че двете агитки инцидентно се срещнат в центъра на Солун, те ще се сбият, просто, тъй като те са „ Арис “ и ПАОК и са безконечните съперници. Това е метод на живот за поданици на Солун, наречете го даже вяра за доста хора, показва Мастродянакис.

Кварталът на агитките

Смята се, че територията на Солун е разграничена сред агитките на двата тима. Неписано предписание в града е да не стъпваш в квартала на врага, облечен в цветовете на противниковия тим. В началото на годината обаче група от 9 последователи на „ Ботев “ Пловдив, който е побратимен с „ Арис “, отиват в регион, следен от ПАОК. Те са в града, с цел да поддържат „ Арис “, в дербито сред двата тима.

Красимир Тулечки, консул на България в Солун, изяснява по какъв начин се е случило всичко: „ В момента, в който пият кафе, са нападнати от ултраси, последователи на ПАОК, облечени с шлемове, с тръби. Започва побой, разбягват се, за жалост едно от момчетата попада под колелата на инцидентно преминаващ автомобил…Докторите не съумяват да го спасят “.

Снимка: btvnovinite.bg

Починалото момче е 28-годишният Тоско Бозаджийски. Срещаме фамилията му в Солун, пристигнали са, с цел да приберат тялото на сина си.

Георги Бозаджийски, татко на Тоско Бозаджийски е безапелационен, че детето му е убито и няма да елементарни на тези, които са го умъртвили.

Според майката на Тоско - Александра Бозаджийска, не е обикновено в 21 век, в европейска страна да се случва такова нещо.
Приятел на починалия в Солун българин: Семейството му се нуждае от поддръжката на страната Михаил Манолов от УС на Клуба на последователите на "Ботев " Пловдив изясни, че има възможност казусът да бъде потулен
Тоско е правист и ръководител на почитател клуба на „ Ботев “ Пловдив на национално равнище.

„ Тоско беше едно прелестно момче, възпитано, интелигентно. Не можем да го приемем, неговата загуба няма по какъв начин да я приемем. Липсва на безусловно всички…Последните години цялата естрада се крепеше на него “, споделя Николай Манолов, последовател на ПФК „ Ботев “ Пловдив.

Потърсихме оживелите последователите на Ботев Пловдив, само че те отхвърлиха коментар.

Според различен последовател на ПФК „ Ботев “ Пловдив - Христо Шенчев, това е преднамерено ликвидиране. „ То не става преди и след мач, а на идващия ден, те не са ги провокирали. Не е и футболно безчинство, тъй като в случай че е такова – сбивате се и кой от където е. Това е нахлуване с каски, с хлади оръжия, тръби и бухалки, проведена засада “ счита Христо Шенчев.

Снимка: btvnovinite.bg
Според спортния публицист Йордан Грозданов, който е живял и играл професионално футбол в Гърция и Италия, сънародниците ни или не са знаели, че кварталът е територия на ПАОК или са подценили обстановката.

Той изяснява това нахлуване с това, че нашите сънародници са били в несъответствуващото време, на несъответствуващото място.

„ Не са били готови за това, което се е случило. Това е офанзива, която най-вероятно, някой се е обадил, наоколо е имало последователи на ПАОК, поради баскетболния мач сред ПАОК и „ Арис “, който е малко по-късно в неделя, въпросната трагична неделя. Те са били нападнати от засада, с цел да се стигне до тази покруса “, показва Йордан Грозданов.
Фенове на " Ботев " Пловдив на митинг поради българина, погубен в Солун Стотици почитатели на футболния клуб блокира централна улица в града
Минко Пондев, шеф на бранш " Национален център по сигурността на спортните мероприятия " към Националната полиция, удостоверява, че като цяло едни от рисковите почитатели на Балканите, в действителност са гръцките...

Снимка: btvnovinite.bg

„ В България това, което е особено за нашите почитатели е, че те се пробват да съблюдават един кодекс, да постановат едни правила, които са да не употребяват хладни оръжия, да не употребяват други рискови предмети. Докато това в прилежащи на нас страни не се прави. Там хората са доста по-агресивни, употребяват хладни оръжия “, изяснява Минко Пондев.

Гръцкият публицист Йоанис Накос споделя, че западната част на града се управлява от ПАОК, а източната от агитката на „ Арис “.

Йоанис Накос твърди, че центърът на града е разграничен на половина – има улици, които се управляват от почитатели на ПАОК и други региони, като да вземем за пример в североизточната част на града, където последователите на „ Арис “ се виждат най- доста – по този начин, че техните зони не са единствено към регионите на стадионите им.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ако да вземем за пример носите жълт шал и сте в регион на ПАОК или бяло черен и сте в квартал на „ Арис “, ще бъдете видян. И това може да ви навлече проблеми, даже и да не сте футболен почитател. Така да вземем за пример преди 6 месеца, инцидентно преминаващ мъж през регион, следен от ПАОК, е пребит, единствено тъй като носи жълто-черна тениска “, прецизира Йаянис Накос.
В ареста остава един от арестуваните за гибелта на Тоско Бозаджийски в Солун 28-годишният българин умря в неделя, откакто първо беше пребит от гръцките ултраси на ПАОК, а по-късно беше ударен от автомобил
Привърженици на „ Арис “ описват, че сбиванията с агитката на ПАОК са всяка седмица и молят да скрием лицата им.

Макис Куртидис, последовател на „ Арис “, споделя, че се опасява за живота си.

„ Ако ми покажете лицето по малкия екран в България, може би след няколко дни – ултраси от ПАОК ще ме намерят и ще дойдат в дома ми. Сега в Солун не си в сигурност. Например не мога да отида в центъра на града с тениска на „ Арис “, тъй като могат да ме атакуван във всеки един миг “, твърди Макис Куртидис.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Ако кажеш нещо против ултрасите обществено, излиза все едно казваш нещо против целия тим. Аз съм почитател и съм съществено обезпокоен от цялата тази история. Просто се опитваме да се оправим със обстановката като се съобразяваме с това разделяне и напрежение “, отбелязва и различен и различен последовател на „ Арис “ - Константинус.

Темата за ултрасите е табу в гръцкото общество. Много публицисти и специалисти, с които разговаряхме, отхвърлиха да я разясняват пред камерата ни. Сред малцината, които постоянно пишат за агитките от двата тима е Йоанис Накос, който неведнъж е получавал закани за живота си.

Атаката против почитателите на " Ботев " Пловдив в Солун била непредизвикана Проведени са разпити, има и арестувани след гибелта на българския футболен почитател
Йоанис Накос, състезателен публицист в Security News.gr, споделя, че са го заплашвали освен на персоналните му страници в обществените мрежи- профилите му във Facebook и Туитър, само че и по улиците.

„ Недоволни са от публикациите, които пиша и разкритията, които върша. Винаги се оглеждам, за съмнителни лица, когато вървя по улицата. Много пъти съм се страхувал за живота си, освен за моя, само че и на моята другарка. Веднъж с нея се разхождахме на улицата и почитатели на ПАОК започнаха да се събират към нас, просто, тъй като знаят, че съм състезателен публицист “, споделя Йоанис Накос.

Снимка: btvnovinite.bg

В другия завършек на града, на стадиона на ПАОК, в опит да беседваме с някой от агитката, цивилни служители на реда ни предизвестяват да не се доближаваме до почитателите.

С " Няма да забравим, няма да извиним " бултрасите уважиха паметта на своя брат 28-годишният последовател на "Ботев " Пловдив почина след сборичкване сред почитатели на "Арис " и ПАОК в Солун
Опасно е в региона на стадиона, безапелационни са служителите на реда. „ По-добре изключете камерата. Ако нещо се случи не можем да ви защитим. Ако решите да останете – скрийте камерата, с цел да не е ясно, че сте публицисти. Стойте единствено пред централния вход, не и в профил, тъй като там е агитката. Те са толкоз доста, че няма да успеем да ви защитим “, предизвестяват от полицията.

Антон Златанов, от Столична дирекция на вътрешните работи прецизира, че това са нормално млади мъже сред 18 и 30 годишни, които са в разцвета на възмъжаването, харесват и търсят проблемите. „ Това е субкултура, там в случай че не си воин, си никой. Това образува групово държание “, твърди Антон Златанов.

Властите в Солун: Градът не е разграничен сред агитките

Властите в Солун отхвърлят градът да е разграничен сред агитките. Сократис Димитриадис, заместник-кмет на Солун, е безапелационен, че градът е несъмнено място.

„ Но в случай че отидеш към стадиона на ПАОК, това е тяхната територия, в случай че отидеш към този на „ Арис “, това също е техният регион. Смятам, че случилото се със гибелта на българския почитател е неприятно стичане на събитията. Надявам се причинителите на това действие да си платят “, отбелязва зам.-кметът.

Потърсихме управленията и на двата клуба. И от ПАОК, и от Арис изрично отхвърлиха коментар. А гибелта на Тоско Бозаджийски не е първата на футболен ентусиаст в Солун, който не е грък. Преди две години още веднъж при нахлуване и следващ удар от автомобил почива кипърски почитател на ПАОК. Днес на мястото на нещастието има паметна плоча.

„ Той е чужденец, който идва на мач в Солун и тъкмо като нашите сънародници не познава толкоз добре града, минава през университетската зона в Солун, която е покрай футболните терени на „ Ираклис “. В последна сметка следствието демонстрира, че той е бил подгонен, атакуван и обичай от последователи на „ Ираклис “. Ударен е по същия метод и умира. Т. е това не е нещо, което се случва за първи път в последните години “, счита Йордан Грозданов, състезателен публицист.

Снимка: btvnovinite.bg
Българските управляващи поучават нашите сънародници, когато отиват в Гърция, да внимават. Не бива да носят отличителни знаци на кой тим симпатизират, отвън стадиона.

„ Да избягвате заведенията маршрутите, даже авансово да проучат къде са сборищата на най-твърдите ядра на ултрасите. Видят ли групи, които употребяват пиротехнически произведения да стоят на страна.. “, поучава Антон Златанов – зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката демонстрира, че 10 ентусиасти са умряли в Гърция, след сборичкване сред агитки през последните 30 години. От 2017 година насам, ранените са се нараснали двойно. Според специалистите аргументите за футболното безчинство са най-вече обществени и стопански.

Според спортния публицист Йоанис Накос, неналичието на приходи и бедността вършат гърците по-настроени към принуждение. „ Има и просветителни разлики сред двете агитки. Смята се, че почитателите на ПАОК са най-вече ниско образовани, а почитателите на „ Арис “ са интелигентни и висшисти, множеството без финансови проблеми “, твърди той.

Българският състезателен Йордан Грозданов също счита, че общественият въпрос е доста мощно застъпен. „ И той избуява, хората намират отдушник в това нещо, в своя обичан тим, в цветовете, че той е пренебрегнат, само че демонстрира, че е добър на терена, реализира триумфи “, изяснява Йордан Грозданов.
Семейството на убития Тоско Бозаджийски пред bTV: Искаме правдивост За следващ ден почитателите на „ Арис “ скърбят за загубата на 28-годишното момче
Експертите описват, че някои футболни агитки са повлияни от анархистични и националистически придвижвания, които водят до последна експанзия.

Смята се, че почитателите на ПАОК поддържат извънредно десните партии. А почитателите на „ Арис “ – повече левите. За някои почитатели това, кой тим поддържат е и политически избор, счита Йоанис Накос.

Минко Пондев, шеф на бранш „ Национален център по сигурността на спортните мероприятия " към Националната полиция също отбелязва, че една част от агитките в Гърция нормално се свързват с това, че са десни екстремисти, другите са ляво насочени, само че има и доста анархисти. Така че конфликтът там е на такова равнище, в сравнение с интелектуално, счита той.

Със законодателни промени преди шест години управляващите в Гърция лимитират при спортни дербита на стадиона и в залата не се позволяват почитатели на гостуващия тим. Това е опит да се постави завършек на всеобщите сбивания сред агитките по време на мачове.

„ Сега имаме по-малко принуждение и произшествия по стадионите, само че за сметка на това имаме нарастване на случаите отвън и даже надалеч от футболните игрища. Тези конфликти сред агитките в множеството случаи са през седмицата преди футболния мач, а не по време на мача “, показва доктор Диамандис Мастродянакис, учител по социология на футболните агитки.

Снимка: btvnovinite.bg
Глобата за футболните клубове при вълнения варира сред 10 000 евро и 25 милиона евро. Дисциплинарните наказания могат да санкционират почитател да не посещава спортно мероприятие от 6 месеца – до живот. Въпреки това, ултрасите стават все по-изобретателни!

„ Футболните почитатели подслушват станциите на полицията и постоянно знаят, къде се е разположила тя, и те вземат решение да се бият на друго място, където не се пази от полицията. Това основава усложнения у органите на реда, тъй като не могат да ги заловен “, споделя още журналистът Йоанис Накос.

Според доктор Диамандис Мастродянакис казусът е, че полицията не може да управлява тези произшествия. „ Никой не знае кога и къде агитките ще се сбият. Например в тази ситуация с вашия съотечественик, мачът е бил в събота, само че сбиването се случва в неделя – в ден, в който съвсем няма полиция по улиците на града. Колкото по-далеч са тези произшествия от стадионите, толкоз по-трудно полицията ще ги предотврати. И агитките доста добре знаят това “, отбелязва той.

Ултрасите постоянно се уговарят в затворени групи в обществените мрежи. Полицията разделя сбиванията на проведени и спонтанни.

„ Едните са проведени, когато почитателите на разнообразни спортни тимове имат организация, по този начин да се каже, да влезем във физически конфликт. Втората част са тези, които пораждат непринудено, когато избрани групи от хора посетят футболна среща и са засечени някъде. Следствие на това се провеждат тези засади и тези хора са нападнати “, показва Минко Пондев.

По случая с умрелия почитател на „ Ботев “ полицията в Солун задържа трима – водачa на автомобила и двама последователи на ПАОК. Аутопсията сподели, че повода за гибелта е ударът от автомобила. Въпреки това, прокуратурата повдигна обвиняване единствено на единия почитател - за причиняване на тежка телесна щета, довела до гибел. Той се оказа наследник на върховен служител на реда от отдела, борещ се с футболното безчинство в Гърция.

„ В съответния случай, това, което е казус е, че гръцката полиция и министерството, което дава отговор за сигурността, назова футболен клуб ПАОК като майка на този случай. Назова, че почитатели на ПАОК, са направили този случай и то още преди да е приключило следствието, което идва да покаже, че страната се пробва да пресира футболните клубове, с цел да се оправят със своите последователи “, счита Йордан Грозданов.

Семейството и приятелите на Тоско Бозаджийски желаят правдивост.

„ Тука приказваме за лишаване на живот на младо, будно момче, български жител. Аз не виждам безусловно никаква реакция от страна на страната. Убито момче, не случай, не нещо друго “, показва Христо Шенчев, последовател на „ Ботев “ Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Георги Бозаджийски, татко на Тоско Бозаджийски, се надява гръцката полиция да си свърши работата и отговорните да бъдат осъдени най-строго.. той е безапелационен, че желае правдивост.

Очакванията са делото да се проточи с години, в това време гръцките управляващи готвят по-строги закони против футболното безчинство. В Гърция обаче, най-малко за момента, в тази неравна борба агитките не престават да са с крачка пред властта. Това е по този начин към този момент повече от 40 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР