Български хора се извиха в кметството на Гент. Това стана

...
Български хора се извиха в кметството на Гент. Това стана
Коментари Харесай

Български хора се извиха в кметството на Гент



Български хора се извиха в кметството на Гент. Това стана на българската вечер в града. Сред гостите бе и заместник-министърът на културата Амелия Гешева:

„ За мен е извънредно значимо, че в границите на Българското председателство българската страна даде доста благоприятни условия за това на разнообразни места по света да се разпространява българската просвета. От една страна да покажем културата като наш принос, като наличие, като съвремие, което България способства за Европа. От друга страна да покажем благосъстоянието на нашето културно завещание, което пазим като нация и като корени “.

За организацията на събитието оказа помощ и Жан-Пиер ван Авермет, общоприет секретар на европейската федерация на хоровете и член на съвета на международните хорове. За българските хорове той показа:

„ Скоро организирахме турне с млади реализатори от Пловдив. За мое удивление залите бяха цялостни. Хората доста харесаха музиката - част от нея беше българска, друга - Коледна. Много рядко се случва на всеки концерт да има повече от 500 души. Това значи, че хоровете са доста привлекателни и могат да отворят сърцата на белгийците “.

Тази тържествена част бе последвана от българско хоро, изпълнено от фолклорната група „ Здравец “ от града.

Анна Шопова е началник на групата, въпреки специалността й да е надалеч от музиката - хляба си тя изкарва в една от огромните софтуерни белгийски компании:

„ Създадохме групата преди към 3 години. Започнахме да танцуваме с доста малко хора. Постепенно станахме повече “.

Българската общественост е най-голямата в Гент - там живеят сред 17 и 20 хиляди българи. Антония оглавява Българското културно сдружение в Гент и живее в града от 20 години.

„ Името на българите в Гент не беше от най-хубавите и започнахме с концепцията да покажем, че България има и друга страна – освен негативната “.

Питър е женен за българката Десислава и несъмнено има отношение към българската музика. И към това, което се случи вечерта:

„ Беше доста впечатляващо, тъй като се усеща силата на хорото. Чувстваш придвижването, а то се възпроизвежда и колкото повече хора се включват в него, толкоз повече сила има. А да танцуваш е и добре за здравето “.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР