Български енергиен холдинг“ ЕАД сключи договор с международна консултантска компания,

...
Български енергиен холдинг“ ЕАД сключи договор с международна консултантска компания,
Коментари Харесай

БЕХ сключи договор с консултантска компания

„ Български енергиен холдинг “ ЕАД подписа контракт с интернационална консултантска компания, която би трябвало да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и създаване на механизъм за потенциал, заяви OFFNews. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на националното честване на Деня на миньора. Тя разясни, че анализът на адекватността на производството при разнообразни сюжети на развиване на пазара е належащо изискване, с цел да бъде обоснована потребността от въвеждането на механизъм за потенциал.

След правенето на оценката консултантът ще създаде и предложи механизъм за даване на капацитетни услуги в сходство с условията на променения Регламент за вътрешния пазар на електрическа енергия, който ще влезе в действие от началото на 2020 година

Според нея това наподобява най-благоприятен вид за България, в който мощностите, участващи в механизма за потенциал, ще могат да дават своите услуги на пазара за по-дълъг интервал. Механизмът за потенциал е приет от Европейска комисия законен способ, посредством който страните членки могат да подсигуряват сигурност на доставките. Това е една от обсъжданите дълготрайни ограничения за стабилизиране финансовото положение на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “.

Министър Петкова означи, че секторът се развива устойчиво, като през предходната година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от 34 млн. тона железни потребни изкопаеми и към 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни хонорари компаниите от бранша са внесли в бюджета близо 90 млн. лева

Енергийният министър подчертава и върху ползотворното съдействие сред страната и професионалната общественост, което е основно изискване за конкурентното развиване на бранша. Инкриминирането на противозаконния рандеман на подземни благосъстояния, както и отбраната на въглищните Топлоелектрическа централа в подтекста на новите европейски екологични условия са единствено част от образците за това.

„ Отново в тясна взаимовръзка с представителите на бранша се приготвя и законодателна смяна, която да обезпечи опция за продължение на концесионните контракти до 50 години “, добави министър Петкова. Тя увери, че това ще усили интереса на вложителите и ще подкрепи устойчивото развиване на сектора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР