Българската църква Свети Стефан в Истанбул, по известна като Желязната ...

Българската църква Свети Стефан в Истанбул, по известна като Желязната

130 години от полагането на основния камък на Желязната църква в Истанбул

Българската черква „ Свети Стефан ” в Истанбул, по известна като Желязната черква, отбелязва през днешния ден 130-годишнината си от полагането на главния камък на храма с Божествена света литургия. Храмът на Златния рог е построен върху терен, дарен от Стефан Богориди.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е отпред на българска делегация,  която се включи в формалното отбелязване на годишнината. „ Храмът „ Свети Стефан ” е един от знаците на българското национално единение. Онова, което би трябвало да запомним, са думите на Стефан Богориди - най-големият покровител и донор, който споделя, че този църковен храм, тази българска черква би трябвало да се пази от българите, от българите в Истанбул и от техните синове. Живата история на България в най-новите години, в най-новата история е този храм. Това е нашата памет ”, означи Вицепремиерът, съобщи БНР.

" Тук към този момент останаха малко българи, няколко стотин души, само че те към момента са носители на тези остарели обичаи, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди независимата българска черква и този храм - " Свети Стефан ", става знак на тази автономия ", акцентира богословът проф. Иван Желев.

В формалната българска делегация е и служебният министър на културата Велислав Минеков, който загатна, че би трябвало да благодарим на турските управляващи и страна, които поеха голяма част от реставрацията на българската реликва.

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg