Българската търговско-промишлена палата сезира българските институции за това, че в

...
Българската търговско-промишлена палата сезира българските институции за това, че в
Коментари Харесай

Българският бизнес плаща с близо 40% повече за природен газ

Българската търговско-промишлена палата сезира българските институции за това, че в три поредни месеца бизнесът в страната заплаща с над 30% по-скъп природен газ по отношение на цените на TTF борсата. 

През месец февруари родният бизнес е плащал 135,99 лева./MWh при междинни цени на борсата от 104,91 лева./MWh. Сходна е обстановката и през март месец, когато междинните цени на TTF са били 88,62 лева./MWh, а бизнесът е плащал 118,38 лева./MWh. 

Прогнозната разлика, която ще надплати бизнеса за април възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лева./MWh) или 38,6%. 

От бизнеса нямат пояснение за високите цени, които " Булгаргаз " ЕАД образува, а КЕВР утвърждава от началото на годината.

От БТПП осведомят, че дългосрочния контракт на публичния снабдител " Булгаргаз “ ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от " Азербайджан Газ Съплай Къмпани “, привързан 100 % с петролна съставния елемент и ниските котировки на петролните деривати. 

Според тях родната промишленост ще загуби около 125 млн. лева за интервала февруари-април. 

От БТПП упорстват за незабавни ограничения, които да понижат разликата сред борсовата цена и тази, която българският икономически производител трябва да заплаща, с цел да не бъде влошена конкурентоспособността и да не бъде занимателен икономическият напредък на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР